Pale

Promovisana zbirka pripovjedaka "Ajdučija" Slobodana Kovačevića

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2023. 22:03

Na Palama je večeras u okviru manifestacije "Gospojinske svečanosti" promovisana zbirka pripovjedaka autora Slobodana Kovačevića pod nazivom "Ajdučija" u kojoj je predstavljen život Pala, Romanije, Sarajeva i srpstva u širim okvirima.

Promocija je održana pod pokroviteljstvom grada Istočno Sarajevo i opštine Pale.

Kovačević je rekao novinarima da knjiga "Ajdučija" sadrži 20 pripovjedaka.

"Prva pripovijetka `Sluškinja` govori o `ajdučiji, dok su sve ostale savremene pripovjetke i savremena `ajdučija. Ilustrator je na prvoj stranici knjige stavio pesnicu kao udarac, a sa druge strane je otvorena ruka koja daje, tako da je ta `ajdučija neka srednja vrijednost", rekao je Kovačević.

Počela prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj

Počela prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj

Kada je riječ o poruci knjige, Kovačević je naveo da se na početku knjige nalazi moto "Čojek je čojeku ajduk" bez slova "h".

"Vuk Karadžić u prvom rječniku nije imao slovo `h`, tek kasnije ga je uzeo zbog Dubrovčana i Muslimana, a to znači i da daje i da uzima", istakao je Kovačević.

Govoreći o zbrici pripovjedaka "Ajdučija", profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Branka Brčkalo rekla je da je prva pripovjetka posvećena pravom hajduku djevojci Marici.

"Ostale pripovjetke su smještene u savremeno doba i pomalo satiričnom oštricom govore o nekim pojavama koje imaju tu negativnu konotaciju - ajdučiju", istakla je Brčkalova.

Otac i kćerka iz Pala gaje ljubav prema mačevanju

Otac i kćerka iz Pala gaje ljubav prema mačevanju

Recenzent ove zbirke Dušan Pejić istakao je da Kovačević u drugoj zbirci pripovjedaka nastavlja samo ono što je započeo u prvoj zbirci, a to je, prije svega, predstavljanje života Pala, Sarajeva, Romanije i srpstva u širim okvirima.

"Kovačevića interesuju priče o običnim ljudima. On se u pripovjetkama obraća prvenstveno čitalačkoj publici Pala i okoline, mada, mnoge njegove pripovjetke dobijaju univerzalan karakter i postaju prihvatljive i zanimljive i širim čitalačkim krugovima srpskog, jezičkog prostora", rekao je Pejić.

Slobodan Kovačević je kulturno-prosvjetni radnik i kolumnista. Rođen je 1955. godine na Palama gdje živi i radi.

Nudistička plaža u Crnoj Gori na kojoj je muškarcima zabranjen ulaz

Nudistička plaža u Crnoj Gori na kojoj je muškarcima zabranjen ulaz

Dobitnik je Povelje Srpskog prosvjetnog kulturno-umjetničkog društva "Prosvjeta" povodom 100 godine ovog društva i prestižne "Zlatne značke" Kulturoprosvjetne zajednice Srbije za doprinos kulturi Srba u dijaspori.

Autor je nekoliko značajnih kulturnih manifestacija poput "Festivala frule", "Dana Duška Trifunovića" i "Đurđevdanskog uranka". Objavio je monografiju "Deset godina frule" i zbirku pripovjedaka pod nazivom "E, moj sokole".

Tradicionalna manifestacija "Gospojinske svečanosti" održava se povodom Dana i krsne slave opštine Pale - Uspenje Presvete Bogorodice.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)