Mačevalački klub "Pale"

Otac i kćerka iz Pala gaje ljubav prema mačevanju

  • Извор: СРНА
  • 25.06.2023. 12:11

Mačevalački klub "Pale", osnovan prije četiri godine kao treći najmlađi klub u Republici Srpskoj, u svojim redovima ima dvanaestogodišnju Katarinu Vučetić koja je do sada učestvovala na dva mačevalačka susreta i osvojila prvo i drugo mjesto, a ljubav prema ovom sportu stekla je zahvaljujući tati.

"Voljela bih da postignem neke veće rezultate na Balkanskom prvenstvu, a kasnije i negdje dalje da učestvujem", kaže Katarina, koja se mačevanjem bavi četiri godine.

Ona navodi da je na treninge išla sa tatom, Nemanjom Vučetićem, i da joj se mačevanje dopada jer je veoma dinamičan sport u kojem je potrebno mnogo razmišljanja, ali i smirenosti da bi se postigli rezultati.

"Zainteresovalo me je i počela sam se baviti time", dodaje Katarina, kojoj kao učeniku sedmog razreda Osnovne škole "Pale" nije teško da uskladi sport i školovanje, a treninzi joj na kraju dana dođu kao opuštanje od svega.

Mladić uz Banjaluke donirao 160 vekni hljeba: Dragi Gorane, zahvalni smo do neba

Mladić uz Banjaluke donirao 160 vekni hljeba: Dragi Gorane, zahvalni smo do neba

Predsjednik Mačevalačkog kluba Nemanja Vučetić rekao je za Srnu da klub trenutno broji 10 članova u mlađim kategorijama koji su nastupali na tri takmičenja.

Vučetić objašnjava da se u klubu primarno trenira sablja, kao jedna od tri discipline u mačevanju, dok je plan da se u narednom periodu uvede i mač, kako bi se stekli uslovi za nastup na većem broju takmičenja.

On je istakao da su nastupali na trećim i četvrtim međunarodnim mačevalačkim susretima u Istočnom Sarajevu i na Evropskom kupu u Kamniku u Sloveniji, te da su takmičari imali zapažene rezultate i osvojili srebrna i bronzana odličja.

Petnaestogodišnja djevojka uči za autolakirera, druga ljubav joj harmonika

Petnaestogodišnja djevojka uči za autolakirera, druga ljubav joj harmonika

"Osnivanjem kluba stekli su se uslovi za organizovanje Mačevalačkog saveza Republike Srpske, dok je sljedeći korak osnivanje krovnog saveza na državnom nivou kako bi takmičari mogli da nastupaju na međunarodnim turnirima, ali kako bismo i kod nas mogli da organizujemo prvenstvo i takmičenja", istakao je Vučetić, koji je i prvi predsjednik Mačevalačkog saveza Republike Srpske.

On je naveo da do kraja godine očekuju dolazak trenera iz Italije, jedne od najuspješnijih zemalja na svijetu kada je riječ o mačevanju, a koji će organizovati kamp za trenere mačevanja.

Vučetić je rekao da će kamp biti održan na Palama, pod pokroviteljstvom Evropske mačevalačke konfederacije, u okviru projekta EFC promocija programa /Promotional Programme/ čiji je cilj obuka trenerskog kadra u BiH, što će znatno doprinijeti daljem razvoju mačevalačkog sporta u BiH.

Na području opštine Pale ima 1.600 mladih sportista u 29 klubova.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.