ATV

Искусни посматрачи

Да ли пси могу да нањуше трудноћу?

  • Извор: Агенције
  • 14.11.2023. 14:55

Пси, наводно, могу да примјете растуће стомаке својих власница, а могу и да осјете промјену мириса код њих, тврди Амерички кинолошки клуб.

Иако професори са Ветеринарског факултета у Охиу тврде да пси не знају да ли им је власница трудна, истичу да они свакако осјећају да се догодила нека промјена и да се зато понашају друкчије, наводи Шејп, преноси политикин магазин.

"Пси су искусни посматрачи. Имају изврсна чула њуха и вида и није чудно да осјете да је нешто другачије када је жена трудна", објаснила је Мери Барч из Америчког кинолошког савеза, и додала да је препознала да многи пси примјећују трудноћу.

Код трудница се догађа много промјена у тјелу што може резултирати промјеном мириса, а пси су познати по свом снажном њуху. Барч наводи да су пси, ипак, бића која тренирамо за откривање дроге и експлозива, а истраживања су показала да пси могу да открију здравствена стања попут рака, мигрене и епилептичних нападаја.

"Осим што ће детектирати хормоналне промјене путем њуха, пси ће можда моћи чути и откуцаје срца фетуса", истиче Барч.

Иако нема много формалних истраживања која потврђују ову теорију, многе мајке тврде да су њихови пси осјетили да су трудне.

Неки пси желе да буду ближе својим власницама, па често спавају с њима и мазе се, док други постану забринути и чувају власнице од сваке пријетње, иако су то понекад само супруг или можда усисавач.

Стручњаци кажу да пси чак могу да осјете када крене порођај, то јест када јој крену трудови. Они осјете промјену у расположењу и болове, па се тада могу понашати заштитнички.

Пси су врло сензибилна бића и често имају врло снажне реакције на промјене у окружењу и људе у свом животу, а знамо и како тешко доживљавају тугу након губитка. Зато не чуди што многи власници паса говоре о томе да су примјетили промјене у њиховом понашању када жена затрудни.

Неки људи чак тврде да су пси чак и прије власника знали да је беба на путу.

Да би се пас привикао на новог члана породице, стручњаци предлажу упознавање са мирисом д‌јечјих ствари и намјештајем, како би схватили да ће доћи до велике промјене.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм