Mršavljenje

Četiri male navike koje će vam pomoći u sagorijevanju masnih naslaga tokom sna

  • Izvor: klix.ba
  • 23.05.2023. 22:25

San je vrlo bitan faktor kada je riječ o mršavljenju. Njegov nedostatak može spriječiti gubitak kilograma. Osim toga, postoje neke navike koje će vam pomoći da skinete masne naslage dok spavate.

Nutricionistica Trista Best podijelila je četiri male, ali učinkovite navike koje će vam pomoći u sagorijevanju masti dok spavate. Dobra stvar je što one ne zahtijevaju puno napora pa ih mogu skoro svi primjenjivati.

Povremeni post

Povremeni post zahtijeva da posljednji obrok pojedete nekoliko sati prije spavanja. Ova navika može pomoći da sagorijevate masnoću umjesto glukoze tokom noći. Osim toga, povremeni post može pomoći u regulaciji hormona koji utiču na gubitak težine, poput inzulina i ljudskog hormona rasta.

Održavajte sobnu temperaturu hladnom

Spavanje u hladnoj prostoriji može potaknuti vaš metabolizam i aktivirati sagorijevanje kalorija i stvara toplinu. Kada je prostorija hladna, tijelo više radi kako bi održalo svoju unutrašnju temperaturu. Pored toga, spavanje u hladnoj prostoriji može poboljšati kvalitetu sna.

Radite trening snage naveče

Trening snage može potiče metabolizam, tako da će vaše tijelo sagorijevati kalorije i tokom sna. Dizanje utega takođe pomaže i u proizvodnji hormona rasta, koji pomaže i u rastu mišića. Osim toga, trening pred spavanje smanjuje količinu stresa što dovodi do kvalitetnijeg sna.

Tuširajte se hladnom vodom

Prema klinici Cleveland, pokazalo se da hladni tuševi stimuliraju smeđu masnoću, slično spavanju u hladnoj prostoriji. Osim toga, šok hladne vode može ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da potrošite više kalorija tokom dana.

Tagovi: