Važno znati

Dermatolog otkriva pet navika koje uništavaju kosu

 • Izvor: Agencije
 • 25.05.2023. 15:53

U novim snimcima Adel govorila je o navikama koje uništavaju kosu, a koje mnoge od nas redovno praktikuju.

1. Izbjegavajte punđu i rep

Kad nam kosa nije savršeno čista ili isfenirana, najčešće pribjegavamo dvjema firzurama - ili skupimo kosu u rep ili napravimo punđu. To je, objašnjava dermatolog, velika greška.

"Povlačenje kose i povlačenje folikula dlake može da dovede do trajnog gubitka kose", upozorava Adel i dodaje da vezivanje kose u rep, kao i pravljenje čvrste pletenice ili punđe ne bi trebalo da bude česta praksa.

2. Suvi šampon

Nepravilno nanošenje suvog šampona može da ošteti kosu.

"Kad stavite suvi šampon, ostavite ga da odstoji neko vrijeme, nemojte ga odmah uklanjati iz kose. Šamponu je potrebno više od desetak sekundi da 'pokupi' višak ulja", podsjeća Adel.

3. Zaštitni faktor i na skalpu

Kad dođu topli dani, malo je onih koji će se sjetiti da sredstvo sa zaštitnim faktorom nanesu na skalp.

"Ne zaboravite da je vaša koža glave takođe iziskuje zaštitu od sunca. Ne biste vjerovali kolika je količina oštećenja od sunca i karcinoma kože koje sam vidjela uz razdjeljak. Zato se pobrinite da zaštite kožu glave nanošenjem zaštitnog faktora u spreju", apeluje dermatolog.

4. Ne trljajte mokru kosu peškirom

Ovo je greška koju pravi gotovo svaka žena - čim opere kosu, istrlja je peškirom kako bi eliminisala višak vode.

"Kosa se najviše lomi onda kad je mokra", podsjeća dr Adel i dodaje:

"Kad je tako mokru istrljate peškirom, dodatno je lomite i oštećujete. Umjesto toga protrljajte kosu peškirom od mikrovlakana. Tako ćete apsorbovati višak vlage, a nećete oštetiti vlasi."

5. Šampon je samo za kožu glave

Kad pere kosu, većina žena stavlja veću količinu šampona ne samo na kožu glave, već i na kosu. Dr Adel podseća da će šampon "odraditi posao" i ukloniti nečistoće sa kose dok se tokom pranja prirodno bude spuštao niz vlasi, prenosi Ona.rs.

Ona, takođe, savetuje da uvijek koristite šampon sa balzamom i objašnjava zašto:

"Ovo pomaže u zatvaranju kutikule kose, pa će vlasi biti sjajnije. Takođe pomaže da kosa postane jača i pruža zaštitu od UV zraka."

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.