Прање руку

Да ли је бољи чврст или течни сапун - дерматолози отклањају дилему

 • 22.01.2024. 11:46

Прање руку је веома ефикасно у превенцијама разних болести. Неки од нас користе течни, други сматрају да се добра хигијена руку може остварити само чврстим сапуном.

Мишљења су подијељена, али стручњаци сматрају да што се тиче здравље коже и "убијање" бактерија и вируса, нећемо погрешити без обзира који производ користимо.

"Било који врсту сапуна да употребљавамо, оба су подједнако ефикасна у смањењу патогена и уклањању прљавштине", каже дерматолог Рејчел Бернс.

Кад је боље користити течни сапун

Ако дијелимо купатило са другима, бочица течног сапуна је боља опција.

"Код чврстих сапуна имамо већу вјероватноћу за акумулације бактерија и контаминације у поређењу са течним сапуном", каже др Бернс и додаје да треба редовно да чистимо и стерилишемо спољашњост бочице.

Течни сапуни за хидратацију

Уколико желимо да спријечимо да се руке осуше и испуцају, дерматолози наглашавају да би требало да се определимо за течне формулације: "Чврсти сапуни имају висок Пе-Ха, што може довести до дехидрације и лакшег сушења коже", напомиње др Бернс, а пише Хелти.

Читати декларације, неке хемикалије могу да дођу у крвоток

Чврсти сапуни углавном садрже мање штетних хемикалија, а више природних састојака. Како би се сачувала влажност коже, сапуни би требало да садрже глицерин, етерична уља или на пример, кокосов или ши путер. Оно што треба да се избјегава су триклосан или парабен - конзерванс који продужавају рок трајања козметике.

"Важно је да водите рачуна о састојцима у сапуну јер многа једињена могу да прођу кроз кожу у крвоток. Што више перете руке, већи је потенцијал за накупљање токсичних састојака, каже др Бернс.

Особама са алергијама или осјетљивом кожом је боље да користе сапуне који садрже мање састојака, а то су обично они природнији сапуни. Такође би требало да избјегавају мирисе и боје: "Мања је вјероватноћа да ће сапуни без хемикалија, изазвати неку реакцију на кожи", каже биохемичар Рајан Смит.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 18:20 Чаролија Републике Српске (еп.04)

  ''Чаролија Републике Српске (еп.04)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.