Данас скоро сви тигањи имају подлогу или заштитни слој на унутрашњој страни, која спречава лијепљење хране у току пржења, међутим, та подлога се временом оштећује.
Један од горих сценарија који домаћици може да се догоди у кухињи је тај да се храна коју сатима спрема залијепи за тигањ. Онда слиједи мукотрпан напор да одлијепи храну, а на крају и темељно прање, јер рибање, наравно, није препоручљиво. Срећом, и за овај проблем постоји врло једноставно рјешење.
Софи Луис је инфлуенсерка и мама која на друштвеној мрежи Инстаграм свакодневно објављује видео-снимке у којима показује трикове за чишћење. Тако је и овај пут открила ефикасно рјешење помоћу ког се храна не лијепи за тигањ. Према њеним ријечима, прво што треба да урадите јесте да добро оперете тигањ детерџентом за прање посуђа.
“Када га исперете, добро га обришите сувом, памучном крпом да не остане ни кап воде”, рекла је Софи.
Тигањ загријте на јакој ватри, а када крене да се дими, склоните га с рингле. На дно тигања равномјерно распоредите око двије кашике соли, односно толико да со прекрије дно. Тигањ вратите на загријану ринглу, па сачекајте око један минут. Затим, убрусом детаљно уклоните све остатке соли, а онда тигањ вратите на ринглу и сипајте уље. Када се уље загрије, тигањ је спреман за коришћење и пржење хране.
На овај начин ћете створити посебан заштитни слој на дну посуде, захваљујући ком се храна неће лијепити и загорјети.