Корисни савјети

Како да спријечите мачку да вам не расчупа јелку?

 • Извор: Информер
 • 27.12.2023. 09:40

Сваки покушај потпуне заштите јелке од напада мачјих шапа у старту је осуђен на пропаст.

Изазов зеленог, макар и пластичног, дрвета је сувише велики, а када се на њега накаче још свјетлуцаве куглице, тракице и лампице, јелка постаје забавни парк ком је веома тешко одољети.

Ево шта може да вам помогне да бар мало ставите то лудило под контролу:

1. Кад купујете јелку, бирајте вјештачку. Прво, штета је да купујете природну јелку, нарочито сјечену, и учествујете у уништавању природе, друго, природне иглице могу да нашкоде мачки ако их поједе.

2. Мала јелка је бољи избор. Ако је мачка обори, и јелка падне на њу, мања је вјероватноћа да је озбиљно повриједи.

3. Немојте јелку украшавати чим је донесете (или извадите) ако користите пластичну. Поставите је тамо гд‌је сте планирали (даље од комода, фотеља и столица, са којих мачка може лакше да скочи на јелку) и оставите је тако без украса два, три дана. Дајте мачки мало времена да истражи јелку, и остаје вам танушна нада да ће изгубити интересовање.

4. Јелка мора да буде јако стабилна. Велике су шансе да ће мачка скочити на јелку, или покушати да се попне, или да дохвати нешто са висине… и ако јелка нема добро постоље, преврнуће је час посла. Ако можете да завежете јелку, при врху, за нешто (цеви радијатора или неки стабилан комад намештаја), тим боље.

5. Сад, најважније, мачке углавном мрзе алуминијумску фолију и мирисе цитруса.

Није лоша идеја да око јелке ставите на под фолију, ако имате среће, маци ће бити гадно да хода по томе, а около поређајте кору поморанџи или лимуна, или куглице вате које сте натопили етарским уљем еукалиптуса или цитруса.

6. Кад украшавате јелку, боље је да се држите горњег дијела, и да идете "у дубину", умјесто да кугле качите на крајеве гранчица, тако да додатно маме мачку.

7. Свијетлеће лампице боље немојте да користите, да не бисте ризиковали да маца прегризе каблове. Или, ако баш не можете без њих, немојте их остављати укључене ако нисте у просторији да можете да надзирете мачку.

8. Траке за украшавање јелке избјегавајте, мачке понекад не могу да им одоле, жваћу их, а ако прогутају комаде, можете завршити јурећи дежурног ветеринара, умјесто да уживате у празницима.

И немојте да се нервирате много, шта год да се деси. Волите ту мачку, и кад сте је узимали, знали сте да ће намјештај понегде бити исцијепан канџицама, да ће можда бити хаос у вријеме празника… Али знате и сами да то није ништа, у односу на осјећај кад тонете у сан, уз ту малу безобразницу која преде као да је прогутала трактор.

Најпаметније што можете да урадите је да се побринете да јелка и новогодишња декорација не представља опасност за мачку, и да се не љутите, ако маца одлучи да жели украсе да "распореди" другачије, преноси Информер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:55 Емисија: Досије (Р)

  У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

 • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.