Многи се питају како да брзо одмрзну мљевено месо, а у журби посежу за брзим рјешењима – оставе месо на кухињском пулту или га чак прелију врелом водом како би убрзали процес. Нажалост, иако практични, ови начини могу да донесу више штете него користи.
Избор праве методе одмрзавања меса не утиче само на укус, већ и на безбједност оброка. Мљевено месо је нарочито осјетљиво – због своје структуре и велике површине погодније је за развој бактерија, па опрез није опција, већ нужност, а ово су најчешће грешке које треба избјегавати:
Одмрзавање на собној температури
Иако дјелује једноставно и природно, ова метода крије озбиљне ризике. Спољашњи слој меса брзо се загрије и постаје идеално тло за размножавање бактерија, док је унутрашњост и даље смрзнута. Резултат? Повећан ризик од тровања храном.
Врела вода
Топла или врела вода може брзо да отопи лед, али истовремено подстиче брзо ширење бактерија. Површински слојеви меса брзо улазе у ризичну температурну зону, док унутрашњост остаје сирова – због чега је ова метода посебно опасна.
Фрижидер је најсигурнији избор
Премјештањем смрзнутог меса у фрижидер (најбоље на доњу полицу, даље од друге хране), омогућавате му да се равномјерно и безбједно отопи. Ова метода траје дуже – обично се користи преко ноћи, али држи месо ван опасне зоне и спречава развој бактерија.
Хладна вода
Ако немате времена да чекате цијелу ноћ, хладна вода може да буде добра алтернатива. Мљевено месо ставите у водоотпорну кесу и потопите у хладну воду. Воду мијењајте на сваких 30 минута. На овај начин месо ће се отопити за око сат времена, али га обавезно термички обрадите одмах након одмрзавања.
Микроталасна
За оне који су у великој журби, микроталасна је најбрже рјешење. Ипак, будите опрезни – месо ће се дјелимично скувати, што значи да га треба одмах припремити до краја. Користите посуде погодне за микроталасну и избјегавајте да месо стоји након одмрзавања.
Одмрзавање је први корак у припреми сваког јела, и ако се изведе погрешно, може да угрози цијели процес кувања и ваше здравље. Мљевено месо је посебно ризично због начина на који је обрађено и складиштено, па захтијева додатну пажњу.
У кухињи брзина не смије да буде важнија од безбједности. Ако планирате да користите мљевено месо, издвојте вријеме и размислите унапријед. Фрижидер и хладна вода су ваши најбољи савезници у очувању здравља и квалитета јела. Јер права одговорност почиње прије него што се тигањ загреје, преноси Вечерњи лист.