Будите опрезни

Колико дуго након Васкрса су јаја безбједна за јело?

  • Извор: Крстарица
  • 21.04.2025. 09:05

У зависности од тога да ли су на собној температури или у фрижидеру јаја имају различит рок трајања.

Декорисана, офарбана васкршња јаја лијепо изгледају на столу, али требало би да знате да кувана јаја имају знатно краћи рок него свјежа. И због тога се не смију дуго држати као украс на столу, упозоравају стручњаци.

Основно правило је да јаја након кувања треба држати у фрижидеру, а не у корпи на столу, како се код нас практикује.

Тешко је процијенити колико би јаја требало скувати за Васкрс, али у већини случајева, остаци од празника остају далеко дуже него што би требало. Уколико се јаје остави на собној температури дуже од два сата, постаје подложно тло за раст и размножавање бактерија.

За здравље и напредак током цијеле године урадите ово данас са васкршњим јајетом

За здравље и напредак током цијеле године урадите ово данас са васкршњим јајетом

Као резултат тога, јављају се тровања. Процесом кувања, са јајета се скида заштитни слој који обавија љуску која иначе чува јаја. Без њега, јаје постаје “рањиво” и изложено ваздуху, температури и бактеријама.

У прилог томе говори и податак да се сваке године након Васкрса у америчким болницама појави бар двоструко више пацијената са симптомима гастроентеритиса, познатијег као “тровање желуца”. Симптоми могу варирати – од благе неугодности, надутости, промјенама у пробави, па све до јаких мучнина, повраћања и дијареје.

Превозници у протестној вожњи кроз Сарајево: Могућа и потпуна обустава рада

Превозници у протестној вожњи кроз Сарајево: Могућа и потпуна обустава рада

Уколико јаја држите на собној температури – поједите их исти или најкасније наредни дан, док у фрижидеру, јаја су безбједна за јело и до шест дана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:55 У првом плану (Р)

    У првом плану (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.