Supa

Starinski recept za jelo koje obožavaju generacije

  • Извор: Телеграф
  • 24.09.2021. 13:11

Složićete se da ništa ne okrepljuje tako dobro kao topla domaća supa.

Naše bake i deke nisu mogle da zamisle ručak, a da se ne pojede nešto "na kašiku". U skoro svim dijelovima Balkana, svaki porodični, svečani ili slavski ručak obavezno sadrži supu kao jedno od jela. 

Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vrijeme da sačekate da se supa skuva.

Uz ovaj recept i početnici u kuhinji će dobiti odličan rezultat. 

Sastojci za supu:

  • koskice i sitni dijelovi pileta (kost od pilećih grudi, krila, vrat...)
  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 manjeg celera
  • 1 korijen paškanta
  • 1 crni luk
  • so, biber, začini po ukusu
  • 1 veza peršuna
  • voda

Sastojci za knedle:

  • 1 jaje
  • 5 kašika griza (ravno napunjenih)
  • prstohvat soli
  • jedna kašika masti

Priprema: 

Dijelove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i korijen paškanata isjecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri.

Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju.

Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Poslije tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne dijelove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša.

U međuvremenu dolivajte toplu vodu, ukoliko bude potrebe.

Dodajte začine po želji i ukusu.

Priprema knedli: 

Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta.

Griz će poslije tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše rijetko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji prije nego što nastavite kuvanje.

Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta.

Na kraju dodajte i sitno sjeckani peršun i poslužite.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.