ATV

Дарко Николић

Ко може да буде кум и како га бирати: Tеолог и психолог објаснио

 • Извор: Она
 • 03.10.2023. 13:42

Много је обавеза на будућим младенцима, а један од потенцијалних проблема јесте и одабир кумова. И млада и младожења би требало да буду опрезни при њиховом одабиру, јер је јако важно са ким ћете ступити у духовно сродство, оно које многи сматрају и јачим него крвно.

Дипломирани теолог и психолог Дарко Николић одговорио је на нека важна питања о кумству, а прије свега на оно ко све може да буде кум.

"Кум може бити она особа која је, на првом мјесту, православне вјере и сама крштена, чистог и моралног живота, да познаје макар основне истине хришћанске вјере и морала, као и суштину Свете тајне крштења, а исто тако и суштину завјета које даје за крштеног и које је кум дужан да пренесе и објасни крштеном када буде довољно зрео. Сходно томе кум не може бити неко ко је одлучен од Цркве, јеретици, нехришћани и невјерници, они који немају сазнање о својим дјелима и неодговорни тј. дјеца и душевно болесни, и како је и сам блаженопочивши патријарх Павле говорио, ни они који сами имају некрштену дјецу, јер ако крштењем не желе спасење своме дјетету, како у томе могу учествовати и помагати туђем?“, упитао је он.

Кум је главни духовни васпитач дјетета

Многи и не знају суштинску улогу кума, али је Дарко објаснио.

"Постојање кумова можемо пратити већ од 2. вијека, што говори о овој узвишеној улози у Православној цркви. Обавеза кума је да води своје кумче кроз његово духовно узрастање до пуноће мјере Христове, те он, уз родитеље, има велику одговорност за хришћанско васпитање дјетета, носећи на души како врлине, тако и гријехове кумчета, као његов главни духовни васпитач. Зато је неопходно да, при избору кума, родитељи дјетета врло озбиљно размотре колико ће овај трећи родитељ, односно духовни отац, бити у могућности да дијете прати и усмјерава током живота“, каже дарко.

Како је већ наведено, кум не може бити дијете, а како каже Дарко, могу кумовати дјевојчице старије од 13, а дјечаци старији од 15 година. Свако вријеме носи своје бреме, па се тако у модерном свијету доносе нека нова искуства и промјене.

За данас потрага за Миленом Миљатовић завршена, али слиједи наставак

За данас потрага за Миленом Миљатовић завршена, али слиједи наставак

"Промјене у кумству се посебно види при избору свједока у Светој тајни брака, па младенци често бирају најбоље другове и другарице да буду свједоци њихове љубави и заједнице када постају једно пред Богом. Имам утисак да се старо кумство више поштује у Светој тајни крштења и да је оно много више његовано. Сматрам да је и веома битно да родитељи говоре својој дјеци о томе ко је био њихов свједок и кум на крштењу, о значају и тако узвишеној улози кума у њиховом приступању Цркви и постајању пуноправним члановима Цркве. Показујући љубав и поштовање родитеља према кумовима и дјеца ће схватити колики значај кум има у њиховим животима, те сходно томе његовати старо кумство и ту нераскидиву духовну везу коју кум има са кумчетом“, јасан је саговорник.

Шта када се старо кумство прекине?

Пошто се старо кумство преноси с кољена на кољено, обично по мушкој линији, није необично да се деси да се оно и прекине - што због рађања женске дјеце што због губљење контакта и слично. Шта онда?

"Старо кумство обично може да се прекине када стари кум није у могућности, из више различитих и оправданих разлога, да се одазове на позив родитеља дјетета односно особе која треба да се крсти, или будућих супружника. Такође, може бити да стари кум нема потомке којима би могао да преда кумство и да се на тај начин оно настави. Наравно, може и да се прекине тако што неко изабере новог кума без претходне сагласности и договора са старим кумом. Међутим, то свакако није добар начин да се кумство прекине. Потребно је старог кума позвати да буде свједок у Светим Тајнама, а уколико је спријечен, кум даје благослов да његови кумови пронађу новог кума. То је много исправнији и благословенији пут“, рекао је Дарко.

Није немогуће, али дешава се да се између кумова деси свађа која је разлог удаљавања међу њима. Дарко објашњава да ли се тиме прекида и кумство.

"Кристијан Аманпур годинама лажно извјештава, у кондицији је држи мржња према Србима"

"Када, нажалост, дође до свађе између кумова, оно се можемо рећи прекида формално. Иако не постоји даља комуникација између кумова али суштински кумство никада не престаје, заувијек остаје та духовна веза која их је у Светим тајнама сјединила“, рекао је он.

Постоји вјеровање, који многи практикују и вјерују да је истина, да се са кумовима не треба често виђати како не би дошло до поменуте свађе. Треба ипак поставити границу и на одређени период се дружити и виђати.

"Све вријеме говоримо о томе како за кума треба мудро бирати некога ко је часног и моралног живота, некога ко нам у наше животе својим постојањем уноси срећу, радост и благослов. Када поред себе имамо такву особу за кума, потпуно сам сигуран да до свађе не може доћи, па макар се виђали свакодневно. Знам да наш народ говори о томе да је боље да се кумови не виђају често да не би дошло до свађе, јер је сигурно било таквих примјера у прошлости, али ако изаберемо кума који у срцу носи љубав Христову, као и ми сами, онда не треба да буде бојазни да може доћи до нежељених свађа. Зато чувајте и поштујте своје кумове опомињући се оне мудре народне изреке 'Бог на небу, кум на земљи'", дипломирани теолог и психолог.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:50 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.