ATV

Zanimljivo

Ni voće ni povrće: Znate li šta su smokve?

  • Извор: 24сата.хр
  • 29.10.2022. 13:44

Iako pod pojmom smokve podrazumijevamo voće, one zapravo ne spadaju pod voćke.

Smokve zapravo nisu voće, već obrnuto cvijeće? One ne cvjetaju prekrasnim otvorenim cvjetovima kao jabuke ili breskve, na primjer, već je njihov cvijet unutar mahune kruškolikog oblika, koja kasnije sazrijeva u plod koji jedemo.

Svaki cvijet daje jedan plod, s jednom sjemenkom u tvrdoj ljusci koja se zove sjemenjak.

Smokva se sastoji od velikog broja sjemenjaka, što znači da kad zagrizete sočnu smokvu jedete zapravo više njih.

Ali tu nije kraj njenoj jedinstvenosti koja je izdvaja u svijetu voća i cvijeća. Naime, kako cvjetovi smokve cvjetaju unutar mahune, potreban im je poseban postupak oprašivanja, jer se ne mogu osloniti na to da će se množiti tako da vjetar ili pčele prošire njihov polen.

Posebnu ulogu u tome ima smokvina osa, bez koje smokva ne može preživjeti. Zapravo, ni smokvina osa ne može preživjeti bez smokve, jer u njoj polaže ličinke. Dakle, jedna drugu uzajamno održavaju na životu.

Kako to izgleda u prirodi? 

Ženka smokvine ose ulazi u mušku smokvu (njih ne jedemo), kako bi položila jaja.

U trenutku kad uđe kroz mali prolaz u smokvi, osi se slamaju krila i antene, pa više ne može izaći. Tako mlade ose moraju nastaviti životni ciklus. Muški mladunci rađaju se bez krila, jer je njihova jedina svrha pariti se sa ženskim potomkom (tehnički njihovom sestrom), te iskopati tunel iz smokve.

Ženski potomci potom putuju, odnoseći sa sobom polen. Kad smokvina osa slučajno uđe u ženku smokve ― dakle onu koju jedemo ― nema mjesta za njeno razmnožavanje, a ne može pobjeći, jer su joj slomljena krila I antene.

Tako osa umire u smokvi, što je tužno, ali neophodno, jer usput ostavlja polen i pomaže razmnožavanju smokava koje toliko volimo. 

Ne brinite, to ne znači da je lešina ose dio mesa te voćke. Naime, smokva koristi enzim poznat kao ficin, zahvaljujući kojem se osa razgrađuje u protein, iako ne uvijek cijeli egzoskelet.

Dakle, kad zagrizete smokvu, tehnički jedete smokvinu osu, odnosno ono što je ona nekad bila. Te su ose jako male, što može biti utješno.

Ipak, ima vegana koji ne jedu smokve baš iz tog razloga što u njima postoje ostaci životinje, odnosno uginule ose, piše "24sata.hr".

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм