ATV

У Камбоџи

Ухваћена највећа риба свих времена: Тежи више од 300 килограма

 • Извор: Курир
 • 20.11.2023. 13:47

Џиновска ража ухваћена у Камбоџи званично је проглашена за највећу слатководну рибу.

Ража је ухваћена у ријеци Меконг, тежила је нешто више од 300 килограма и одмах се видјело да је нови рекорд у питању, али сертификат Гинисове књиге рекорда стигао је у надлежно министарство тек прије неколико дана.

Ухваћена ража је такође призната као највећи представник своје врсте и највећа уловљена женка своје врсте.

"Честитамо Камбоџи на постављању новог рекорда! Џиновска слатководна ража достигла је скоро пет метара дужине, била је више од два метра широка, а тежила више од 300 килограма. Признајемо је за највећег примјерка своје врсте“, рекао је неименовани представник Гинисове књиге рекорда.

Седмични хороскоп: Коме стиже напредак, а коме проблеми

Седмични хороскоп: Коме стиже напредак, а коме проблеми

Државни секретар Кас Сарет рекао је да је ража ухваћена током рутинског риболова у провинцији Стунг Тренг. Добила је име Бормеи што у преводу значи "дан пуног мјесеца" јер је пуштена назад у ријеку Меконг током пуног мјесеца.

Ражу је уловио локални рибар. Одмах је контактирао особље пројекта "Чуда Меконга" који проучава биодиверзитет ријеке. Неколико сати касније представници пројекта су стигли на локацију и били задивљени величином рибе.

Која је разлика између бијелих и смеђих јаја

Која је разлика између бијелих и смеђих јаја

Директор "Чуда Меконга" Зеб Хоган објаснио је да су велике рибе угрожене јер им треба много времена да порасту. Често се велике јединке хватају прије него што достигну своју максималну могућу величину.

Химантура полилепис је иначе једна од највећих слатководних ража на свијету. Сматра се угроженом врстом. Живи у тропским водама великих ријека у Индокини и Борнеу.

Тежина рибе може достићи и 600 килограма.

Ража иначе може озбиљно да повриједи човјека својим репом.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:40 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?