Jela Aćimović

Gdje su u Srpskoj građani najviše vakcinisani i koju vakcinu najčešće traže

 • Izvor: nezavisne.com
 • 15.02.2022.11:32

Od 12. februara prošle godine kada je počela vakcinacija protiv kovida 19 Institut za javno zdravstvo Republike Srpske isporučilo je 750.000 doza vakcina, dok je 718.930 doza primijenjeno.

Rekla je ovo Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Srpske, koja je dodala da je oko 40 odsto građana do sada vakcinisalo.

"To nije procenat kojem smo se nadali, ali smo zadovoljni kako smo odgovorili na pandemiju", rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da još uvijek imamo dovoljno vakcina, kao i prostora za vakcinaciju.

"Od šest vrsta vakcina najviše smo davali vakcinu sinofarm, drugi je sputnjik V, a na trećem mjestu je fajzer", kazala je Aćimovićeva, prenosi banjalučki portal "nezavisne.com".

Istakla je da je obuhvat vakcinacije osoba od 65 do 79 godina je 64 odsto.

"Gotovo četvrtina starijih od 65 godina je primila buster dozu. U januaru više od 70 odsto vakcina koje smo davali su bile upravo buster doze", navela je Aćimovićeva.

Dodala je da je najveći broj vakcina do sada dat u Domu zdravlja Banjaluka, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, te u Domu zdravlja Doboj.

"Najveći broj zaposlenih koji su vakcinisani je u Institutu za javno zdravstvo", kazala je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je dodala da je najveći broj vakcinisanih zabilježen u opštini Foča, a zatim u Banjaluci.

"Žene su češće dolazile na vakcinaciju od muškaraca, iako muškarci češće imaju teže oblike bolesti kovid 19", rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da je trenutna epidemiološka situacija bolja, te da su u posljednja 24 časa na virus korona pozitivne 154 osobe.

"Pada i broj hospitalizovanih u bolnicama u Republici Srpskoj", kazala je Aćimovićeva.

Navela je da još uvijek nema zvaničnih preporuka za četvrtu dozu vakcine, te da bi to imalo smisla kod imuno-kompromitovanih osoba.

"Trebamo se fokusirati na vakcinaciju buster dozom", rekla je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je rekla da je preporuka Instituta za nošenje maski u školama je nepromijenjena, za manju djecu nisu obavezne maske, do četvrtog razreda, već je to preporuka.

 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.