Епидемиолог за АТВ јутро

У Српској девет случајева великог кашља: Аћимовић појаснила који су симптоми

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2023. 08:27

Јела Аћимовић, помоћник директора Института за јавно здравство Републике Српске, рекла је за АТВ јутро да у Републици Српској тренутно има девет потврђених случајева великог кашља.

Каже да су случајеви великог кашља потврђени у Бањалуци, Лакташима, Приједору и Бијељини, дакле, већ се шири у свим дијеловима Републике Српске.

Велики кашаљ је болест коју изазива бактерија, дакле, ово је једна бактеријска болест која изазива велики кашаљ, болест која је прије вакцинације носила много живота, нарочито код мале дјеце, каже Аћимовићева. Дакле, јако је опасна, нарочито за малу дјецу.

„У вријеме када ми имамо адекватне вакцине она није толико опасна, ако се адекватно вакцинишемо. Епидeмија се појавила након дуго година, имали смо пoјединачне случајеве, дакле, није било епидемија. У овом периоду након ковида сви респираторни узрочници су се некако активирали више него што је то било у времену прије ковида“, изјавила је Аћимовић за АТВ.

Ова болест је дуготрајна и протиче у три фазе. Прва фаза траје 15-так дана, и тада је особа највише заразна и тешко је разликовати симптоме од других респираторних болести. У тих првих 15 дана стандардни симптоми су повишена температура, шмрцање, кашљуцање.

„Кад прође тих 15 дана, тек тада крећу они карактеристични симптоми за велики кашаљ, а то су интензивни напади кашља. Тај кашаљ је најучесталији ноћу и напади су толико интензивни да након тога особа може чак да престане са дисањем, да поплави, да се изгуби свијест због тако наглог кашља, па чак и пуцања ребара. Дакле, може доћи до великих компликација и те компликације су веће што је млађа особа. Код дјеце до годину они могу бити најинтензивније. И код њих не мора ни бити тај карактеристични кашаљ већ може само да дође до престанка дисања“, рекла је она и додала да је то случај када дјеца нису вакцинисана.

Код оних који приме вакцину, велики кашаљ, у случају заразе, ће бити у много блажој форми. Аћимовић је истакла да се мора обратити пажња на то да ли су дјеца добила све дозе вакцине против великог кашља. Ради се о петовалентној вакцини која се прима у три дозе до годину дана дјетета. Ако је дијете пропустило било коју дозу петовалентне вакцине, требало би да да што прије то надокнади.

Аћимовићева је појаснила је да је ова болест дуготрајна, старије особе имају нешто блаже симптоме него дјеца али и даље је преносе. Преноси се капљичним путем.

„Када прође период кашља, улази се у једна реконвалесцентни период гдје се кашаљ смирује, али је имунитет јако оштећен овом болешћу. Онда особа постаје осјетљивија на све друге узрочнике, лако се оболијева од других заразних болести“, навела је Аћимовић за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм