Institut za javno zdravstvo

Aćimović: Epidemiološka situacija bolja, uprkos rastu broja hospitalizovanih

 • Izvor: Srna
 • 25.10.2022.13:47

U Republici Srpskoj je povećan broj hospitalizovanih lica koja su zaražena virusom korona, ali je epidemiološka situacija ipak bolja nego ranije, mada se ne smije zaboraviti da je ovaj virus i dalje prisutan, izjavila je pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta za javno zdravstvo Jela Aćimović.

Aćimovićeva je naglasila da ljudi, nažalost, i dalje umiru, uglavnom oni slabijeg zdravstvenog stanja, zbog starosti ili težih hroničnih oboljenja.

"Preporučujemo i dalje ovim kategorijama da se vakcinišu i obnove vakcinalni stastus kako bi održavali imunitet protiv virusa korona na određenom nivou", rekla je Aćimovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je epidemiološka sitacija u svijetu bolja kada je riječ o virusu korona i da se stanje smiruje.

"Manji je broj oboljelih, kao i smrtnih ishoda nego na početku pandemije, ali porast broja hospitalizovanih u Srpskoj upućuje na to da ne smijemo zaboraviti kako da se ponašamo", rekla je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da se u svijetu napušta nadzor nad virusom korona kako se smiruje situacija, manje je testiranja, određivanja karantina i drugog, pa se i ne može precizno pratiti situacija.

"Zbog toga je važno skrenuti pažnju na mogućnost istovremene infekcije i gripom i virusom korona i pozivamo one osjetljivog zdravlja da vode računa o tome", navela je Aćimovićeva.

Ona je istakla da se u Institutu za javno zdravstvo trude da nadzor nad virusom korona ostane na dovoljno visokom nivou, te navela u tom smislu dobru saradnju sa zemljama u regionu.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.