Institut za javno zdravstvo

Aćimović: Epidemiološka situacija bolja, uprkos rastu broja hospitalizovanih

  • Извор: СРНА
  • 25.10.2022. 13:47

U Republici Srpskoj je povećan broj hospitalizovanih lica koja su zaražena virusom korona, ali je epidemiološka situacija ipak bolja nego ranije, mada se ne smije zaboraviti da je ovaj virus i dalje prisutan, izjavila je pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta za javno zdravstvo Jela Aćimović.

Aćimovićeva je naglasila da ljudi, nažalost, i dalje umiru, uglavnom oni slabijeg zdravstvenog stanja, zbog starosti ili težih hroničnih oboljenja.

"Preporučujemo i dalje ovim kategorijama da se vakcinišu i obnove vakcinalni stastus kako bi održavali imunitet protiv virusa korona na određenom nivou", rekla je Aćimovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je epidemiološka sitacija u svijetu bolja kada je riječ o virusu korona i da se stanje smiruje.

"Manji je broj oboljelih, kao i smrtnih ishoda nego na početku pandemije, ali porast broja hospitalizovanih u Srpskoj upućuje na to da ne smijemo zaboraviti kako da se ponašamo", rekla je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da se u svijetu napušta nadzor nad virusom korona kako se smiruje situacija, manje je testiranja, određivanja karantina i drugog, pa se i ne može precizno pratiti situacija.

"Zbog toga je važno skrenuti pažnju na mogućnost istovremene infekcije i gripom i virusom korona i pozivamo one osjetljivog zdravlja da vode računa o tome", navela je Aćimovićeva.

Ona je istakla da se u Institutu za javno zdravstvo trude da nadzor nad virusom korona ostane na dovoljno visokom nivou, te navela u tom smislu dobru saradnju sa zemljama u regionu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.