ATV

Moguće je

Kako da izgubite kilažu, a da i dalje jedete ono što volite

 • 23.11.2022. 12:27

Kada je u pitanju postizanje i održavanje zdrave težine, možda mislite da morate odustati od jedenja onoga što volite, ali to ne mora da bude tako. Moguće je jesti svoju omiljenu hranu i gubiti na težini.

Evo kratkog vodiča kako da jedete umjereno i da zadovoljite svoju potrebu za nezdravom hranom.

Kontrolište porcije

Možda najvažniji korak u tome da budete u mogućnosti da jedete ono što volite svodi se na to da kontrolišete porcije. Kada naučite da kontrolišete veličinu vaše porcije uskoro ćete otkriti da je mala porcija vaše omiljene poslastice sve što vam treba i na ovaj način ćete spriječiti prejedanje.

Pokušajte da izbjegavate da jedete hranu direktno iz pakovanja i umjesto toga, izvadite sebi koliko treba, a zatim stavite pakovanje van vidokruga.

Uživajte u ukusu

Kada jedete svoju omiljenu hranu, umjesto da je jedete bez ikakve kontrole, pokušajte da usporite i dozvolite sebi da zaista uživate u trenutku i u svakom zalogaju. Treba da izgradite vještinu pažljivog jedenja. Zabavan način da ovo vježbate je sa komadićem čokolade:

Sjedite i uzmajte jedan po jedan mali zalogaj.

Svaki zalogaj držite u ustima nekoliko trenutaka prije nego što ga progutate.

Obratite pažnju na bogat ukus, kremastu teksturu i intenzivnu slatkoću.

Možda ćete biti iznenađeni kako jedan mali komad čokolade može zadovoljiti želju za šećerom kada se polako uživa.

Fizička aktivnost

Vježbanje donosi mnoge zdravstvene prednosti koje se kreću od ublažavanja stresa i poboljšanja pamćenja do boljeg spavanja. Kada je u pitanju gubljenje kilograma, fizička aktivnost je obavezna za ubrzano sagorijevanja kalorija. Saznanje da sagorijevate nekoliko dodatnih kalorija omogućava vam da uživate u omiljenoj hrani s vremena na vrijeme kada poželite.

Koju god fizičku aktivnost da odaberete, radite je dosljedno i budite istrajni. Osim što pomaže u gubitku težine, vježbanje može pomoći u stvaranju discipline koja će se sigurno preslikati i na vaše navike u ishrani. Postoji mnogo sjajnih vježbi koje možete da raditi čak i kod kuće.

Voće i povrće

Voće i povrće mogu biti odlična dopuna hrani koju volite. Ne samo da imaju malo kalorija, već i održavaju osjećaj sitosti i zadovoljstva. Dakle, kada je u pitanju vaša ishrane, uvijek pokušajte da u ishranu uvrstite što više hranljive hrane počevši od povrća i voća.

Umjesto da jedete svoje omiljene slatkiše na prazan stomak, prvo pojedite zdrav obrok i sačuvajte slatkiše za dezert, samim tim ćete vjerovatno pojesti manje slatkiša. Dodavanje voća i povrća vašoj ishrani je trajna, značajna navika koja će vam pomoći da održavate vaše zdravlje.

Spremajte zdraviju verziju onoga što volite

Ponekad je vašoj omiljenoj nezdravoj hrani potrebno samo malo promjene da bi postala zdravija, a da se ukus ne promijeni previše. Na primjer, mogli biste da razmislite o prilagođavanju načina na koji kuvate određene sastojke. Umjesto da pržite hranu, pokušajte da je kuvate ili dinstate. Još jedan odličan način da nadogradite ono za čim žudite je zamjena za zdravije sastojke – pokušajte da se okrenete voću kao izvoru slatkoće, a ne šećeru. Sve što vam treba je otvoren um i spremnost da eksperimentišete u kuhinji.

Zdrava i pravilna ishrana uz hranljivi humus i korisne materije

Zaključak – moguće je da nastavite da jedete hranu koju volite i da izgubite težinu; sve se svodi na ravnotežu. Izreka „samo umjereno“ jeste kliše, ali to je savjet koji funkcioniše! Mogućnost da uzmete svoju tortu i jedete je – polako, pažljivo i u malim količinama – omogućava vam da razvijete zdraviji dugoročan odnos sa hranom. Odabir da izbjegavate svu svoju omiljenu hranu, dovešće do ponovnog dobijanja na težini čim ne budete mogli da odolite torti, piše Zadovoljna.rs.


(Foto: Freepik.com)

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.