ATV

Савјети доктора

Промјене времена: Како нагли пораст температуре утиче на наш организам?

  • 01.12.2023. 16:07

Нагли пораст или опадање временске температуре често чујемо да утиче и на здравствена стања људи. Било да се овај утицај приказује у виду болова, прехлада или других имунолошких падова, важно је да знамо како наше тијело реагује на такве промјене.

О томе, али и о начинима како да прискочимо на вријеме у помоћ нашем имунитету, говори Бисерка Обрадовић, љекар специјалиста опште медицине.

Позната глумица нема новца ни за храну:

Позната глумица нема новца ни за храну: "Дотакла сам дно"

- Данас сам примјетила међу пацијентима да нису уопште навикли на ове нагле промјене и нису навикли да се адекватно облаче. Долазе у зимској гардероби, а то могу видјети да се дешава и на улици. Наравно, то је резултирало падом крвног притиска. Када су овакве промјене, најчешће се жале на главбољу, на притисак, на вртоглавицу и малаксалост, јер је то у ствари резултат и неадекватног облачења. Наравно, не само облачења, али оно је заправо један од важних фактора - наводи докторица за Телеграф.

Како наставља са објашњењем, ако је нагли пораст или пад температуре 10 или више степени, онда су те промјене времена сматране великим, а то се дешава управо у овим данима.

Аћимовић: Потврђена четири случаја великог кашља

Аћимовић: Потврђена четири случаја великог кашља

- Битно је адекватно облачење, дакле, облачите се слојевито. Видјела сам данас у парку неко мало дијете са зимском капом и то је нешто што не би требало да се практикује у овим ситуацијама. Дјеца до навршене друге године живота немају развијен систем за терморегулацију и онда постају нервозни, презнојавају се и почињу да плачу.

Напољу је велика влага, а наши крвни судови се шире и одају више зноју него иначе. Губи се самим тим велика количина течности. Ако је организам претопљен, онда наравно да може доћи и до колапса. Зато је веома важно да у оваквим ситуацијама добро хирдрирамо организам, да пијемо доста течности - наводи она.

Пад притисак је честа појава, а испраћено је и несаницом и боловима у зглобовима. Метеропате се најчешће сусрећу са тим, јер ваздушни притисак и промјене температура врше притисак на зглобну чауру и, ако су нам слаба кољена, нормално је да ће се осјећати бол, објашњава она.

Метеоролози открили разлоге високих температура за ово доба године

Метеоролози открили разлоге високих температура за ово доба године

Даље наводи да се притисак врши и на синусе и да се јавља интензивнија гавобоља. Код метеропата се лучи већа количина хормона стреса, а обзиром на то да се мање лучи сератонина и ендофина, који је праг бола, нормално је да је праг бола мањи.

- Врло је битно унос довољно течности, мање токсицина попут наливања кафе, а наравно да је битна и физичка активност. Увијек кажем да људи треба да запамте да је физичка активност може мијењати лијекове, али ниједан лијек не мијења физичку активност. Дакле, људи треба да шетају и радити оно што је у складу са годинама старости. Обратите пажњу и на исхрану и здравију исхрану, иако сада јесте период слава.

Она је веома битна у овој "борби" са промјеном временом, тако да убаците што више уноса витамина и воћа. Ако нема сунца, који има витамин Д, треба га надокнадити. Нећемо изоставити важност доброг сна до осам сати, јер је то вријеме одмора тијела и ума- закључује она.

Пратите нас и путем Вибера