Kako nizak nivo testosterona utiče na žene i kako ga podići?

  • Извор: Агенције
  • 21.04.2023. 20:56

Testosteron je muški polni hormon, ali u manjim količinama ga proizvode i jajnici te nadbubrežna žlijezda. S godinama njegov nivo opada, kao i zbog određenih bolesti, a koje simptome uzrokuje te kako prirodno podići nivo testosterona, pročitajte u nastavku.

Testosteron je muški polni hormon koji doprinosi plodnosti i reproduktivnom zdravlju te igra glavnu ulogu u pubertetu. Međutim, manje je poznato da žene takođe proizvode male količine testosterona u jajnicima i nadbubrežnoj žlijezdi. Stoga baš kao i muškarci, žene mogu imati neravnotežu ovih polnih hormona. Dok su povišeni nivoi androgena kod nekih žena povezane s policističnim jajnicima (PCOS), manje je poznat učinak nedostatka testosterona na žensko tijelo. U nastavku opisujemo koje simptome pokazuju žene s niskim nivoom testosterona, ali i kako ga prirodno podići.

Simptomi niskog nivoa testosterona kod žena

Istraživanja o vezi testosterona i zdravlja žena nema mnogo, no Medicinski centar Univerziteta u Ročesteru savjetuje da bi žena trebala imati ukupno od 15 do 70 nanograma po decilitru (ng/dl) testosterona u krvi. Trenutno ne postoje konačne smjernice o tome što bi se trebalo smatrati "niskim" rasponom testosterona kod žena, navodi Medical News Today. Ipak, niže vrijednosti od navedenih povezane su sa simptomima kao što su:

- Rastresenost

- Slabost mišića

- Umor

- Poteškoće sa snom

- Smanjen libido

- Smanjeno seksualno zadovoljstvo

- Povećanje tjelesne mase

- Problemi s plodnosti

- Neredovni menstrualni ciklusi

- Vaginalna suvoća

- Gubitak gustoće kostiju.

Budući da se radi o simptomima koji mogu ukazivati i na brojna druga stanja, ljekari će najprije tražiti znakove drugih problema i stanja kao što su depresija, anksioznost, hronični stres, bolesti štitne žlijezde i perimenopauza. 

Što uzrokuje pad testosterona kod žena?

Postoje dva glavna uzroka smanjenja nivoa testosterona kod žena. Kao prvo, može se javiti kao normalna posljedica menopauze i starenja. Testosteron prirodno opada kako žena stari, a nivo drugih hormona, poput estrogena, se takođe smanjuju tokom vremena, posebno kada žena dođe u menopauzu. U vrijeme kada počinje menopauza, jajnici luče manje hormona što dovodi do ovog pada. Takođe, hormonski lijekovi koji se koriste protiv neugodnih simptoma menopauze mogu smanjiti nivo testosterona. 

Namirnice koje ne bi trebali da jedete na prazan stomak

Namirnice koje ne bi trebali da jedete na prazan stomak

Drugi razlog su problemi s jajnicima i nadbubrežnom žlijezdom koji takođe mogu uzrokovati niže vrijednosti testosterona. Žena može imati smanjene vrijednosti ako su joj, na primjer, uklonjeni jajnici ili ako ima adrenalnu insuficijenciju, što znači da nadbubrežna žlijezda ne radi ispravno.

Kako podići nivo testosterona?

Neki lijekovi koji sadrže estrogen imaju i male količine testosterona, no ta količina obično nije dovoljna da značajno podigne nivo testosterona. Sam testosteron se može ubrizgavati putem šprice ili uzimati u obliku tableta, no kako navodi MNT, ljekari obično ne savjetuju takav tok liječenja jer može doći do nuspojava poput gubitka kose, pojave akni, prekomjerne dlakavosti te promjene glasa. 

Ono što možete pokušati je podići testosteron prirodnim putem, savjetuje doktor Šazadi Harper, stručnjak za žensko zdravlje i članica Britanskog društva za menopauzu, Evropskog društva za andropauzu i menopauzu te Gastroenterološkog društva primarne zdravstvene zaštite. Dr Harper navodi nekoliko namirnica, ali i životnih navika koje trebamo uvrstiti u svakodnevicu kako bi podigli nivo testosterona.

Hrana koja podstiče proizvodnju testosterona

Najbolji nutrijenti za povećanje nivoa testosterona su proteini, cink, magnezijum, vitamini B, posebno vitamin B6 i omega-3 masne kiseline. Ako patite od niskog nivoa testosterona, uključivanje sljedeće pet namirnica koje podstiču proizvodnju testosterona u redovnu prehranu moglo bi pomoći:

Kako raskidaju žene, a kako muškarci?

Kako raskidaju žene, a kako muškarci?

Jaja - bogata proteinima, vitaminom B6 i omega-3; preporučuje se jedno jaje dnevno, a sigurno je za većinu ljudi.

Bademi i bundevine sjemenke - bogati cinkom, magnezijem i proteinima; pokušajte jesti jednu šaku badema (otprilike 20 komada) i posipajte šaku sjemenki bundeve na kašu, salate i supe svakodnevno.

Lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja - bogato magnezijem, vitaminom B6 i željezom; konzumirajte svakodnevno.

Divlje masne ribe poput lososa i skuše - bogate omega-3 i proteinima; pokušajte ih jesti najmanje dvije do tri porcije tjedno.

Grahorice (posebno crni, crveni ili pinto grah) - bogate proteinima, cinkom, vitaminima B i magnezijem; leća ili sočivo je takođe odličan vegetarijanski izvor proteina.

Suplementi 

Preporučuju se sljedeći dodaci prehrani, posebno ako vaša prehrana sadrži malo gore navedene hrane: magnezijum, cink i vitamini B grupe. Magnezijum takođe, a posebno je koristan ako se uzima kao magnezijev bisglicinat, takođe poznat kao magnezijev glicinat, diglicinat ili kelat. Kada je riječ o biljnim lijekovima, dr Harper navodi da su najbolji biljni lijekovi tribulus (Tribulus terrestris) i ashwagandha (Whitania somnifera).

Smanjite stres

Hronični stres može dovesti do smanjenja nivoa testosterona u tijelu zato što se testosteron i kortizol, hormon koji se proizvodi u visokim razinama tokom perioda hroničnog stresa, proizvode od istog prekursora u tijelu. Stoga će visoka potreba za kortizolom imati negativan uticaj na proizvodnju testosterona. Meditacija, vježbe disanja, više sna kao i ashwagandha mogu pomoći. 

 Krećite se

"Poznato je da brzo i intenzivno vježbanje povećava nivo testosterona. Međutim, obično sam vrlo pažljiva kada ga preporučujem ženama u menopauzi", rekla je dr Harper. Pretjerano naprezanje stavlja dodatni teret na nadbubrežne žlijezde što će negativno uticati na proizvodnju testosterona. Umjerenost je ključ! Prioritet treba dati laganoj tjelovježbi poput svakodnevnog brzog hodanja, ali takođe razmislite o časovima aerobika, zumbe ili trčanju dva puta sedmično ako se ne forsirate previše (slušajte svoje tijelo).

Jednostavan trik s kojim možete svaki dan imati druge sandale

Jednostavan trik s kojim možete svaki dan imati druge sandale

Prakse koje povezuju um i tijelo poput joge se posebno preporučuju jer takođe njeguju nervni sistem i nadbubrežne žlijezde. Takođe, seks dovodi do seksa - testosteron povećava želju za seksom, ali studije pokazuju da zdrav seksualni život u kojem uživate u redovnom seksu takođe ima pozitivan učinak na testosteron.

Ne zaboravite provesti vrijeme na otvorenom kako biste dobili zdravu dozu vitamina D jer studije sugerišu da vitamin D može povećati nivo testosterona. Iako veza između vitamina D i testosterona nije potpuno dokazana, vitamin D je i dalje bitan za cjelokupno zdravlje, posebno u menopauzi i postmenopauzi.


(miss7zdrava.24sata.hr)