Pokazuju istraživanja

Muzička terapija poboljšava raspoloženje osoba s demencijom

  • Izvor: Agencije
  • 05.09.2022.15:08

Lijekovi i intervencije u načinu života mogu pomoći osobama s demencijom da upravljaju svojim simptomima. Nedavna istraživanja takođe su usmjerena na nefarmakološke intervencije poput muzičke terapije koja može koristiti osobama s demencijom.

Muzička terapija uključuje korištenje muzike za poboljšanje raspoloženja i promovisanje dobrobiti. I u toku su istraživanja o ukupnom uticaju muzičke terapije na osobe s demencijom.

Muzički terapeut Skot Horovic (LPC), licencirani profesionalni savjetnik i klinički docent na Koledžu medicinskih sestara i zdravstvenih profesija na Univerzitetu Dreksel, koji nije uključen u studiju, objasnio je za MNT.

“Naša čulna iskustva kao ljudskih bića povezana su s našim sjećanjima. Za osobe s demencijom ili drugim kognitivnim oštećenjima te asocijacije često ostaju čak i ako su drugi elementi njihovog pamćenja oštećeni i pogođeni. Mogli biste odsvirati muzički komad koji im ima značenje i to će se sjećanje pokrenuti," rekao je Horovic.

Dr Betani Kuk, klinički psiholog i sertifikovani muzički terapeut, koja nije uključena u studiju, podijelila je kako muzička terapija koristi osobama s demencijom i njihovim voljenima, piše Medical News Today.

"Važno je napomenuti da je najbolja muzička terapija korištenje pjesme koje je osoba s demencijom slušala i voljela kad je bila u starosti od 7 do srednjih dvadesetih. Ova temeljna sjećanja i pjesme zaključane su zajedno u dubljim trezorima niz vjetrovite planinske ceste koje demencija, čini se, ne može u potpunosti uništiti. Vidio sam osobu koja nije prepoznala svog supružnika s kojim je 65 godina, ali kad pustim njihovu svadbenu pjesmu, ta se osoba okreće prema svom supružniku, prepoznaje ga i plešu,” rekla je Kukovi.

Tagovi: