ATV

Ретинопатија суботње вечери

Напио се па ослијепио: Направио кобну грешку

 • Извор: Агенције
 • 12.02.2024. 14:47

Неименовани мушкарац (44) из Тајвана трајно је ослијепио на једно око након што се навече напио.

Направио је једну велику грешку након пијанства. Наиме, легао је у кревет и заспао лицем окренутим према доле.

Он је отишао у хитну помоћ након три дана сљепоће и боли у лијевом оку, јавља "Дејли Мејл".

Несретни мушкарац је рекао да су се симптоми појавили након што је изашао на пиће и узео лијекове за несаницу. Он је након тога три сата био у несвијести те је заспао у положају који је вршио притисак на његово око.


Снимали их: Имали полни однос током концерта пред Супербоул

Снимали их: Имали полни однос током концерта пред Супербоул

Кад су га љекари прегледали, лијева се зјеница није помицала нити је реаговала на свјетлост. Доктори су у налазу написали да је пацијент имао офталмоплегију, што значи да су му очни мишићи били парализовани. Око је такође било избуљено.

Тим доктора је открио да је притисак на око узроковао пуцање субконјективних крвних жила, које се налазе одмах испод прозирне површине ока. То је довело до крварења и отицања ткива око ока.

Пацијенту је дијагностикована исхемијска оптичка неуропатија (ИОН) и короидопатија.

ИОН се јавља када крв не тече исправно до очног оптичког живца, који преноси сигнале од очију до мозга и претвара их у слике које можете видјети, што доводи до губитка вида.

Губитак вида обично је трајан

Губитак вида због ИОН-а обично је трајан, будући да видни живац на крају престане исправно радити и одумре. Међутим, пацијенти с ИОН-ом још увијек имају периферни вид. Особе са стањима попут високог крвног притиска, високог холестерола, срчаних болести и дијабетеса изложене су већем ризику од развоја ИОН-а јер могу ослабити циркулацију крви.


Општина у Хрватској продаје куће за 25 фенинга

Општина у Хрватској продаје куће за 25 фенинга

Короидопатија је болест која узрокује накупљање течности испод мрежнице, слоја на задњем дијелу ока који хвата свјетлост и претвара је у слике.

Симптоми обично укључују нејасне и замућене мртве тачке у центру вида, дисторзију и објекте који изгледају мањи или удаљенији него што заправо јесу.

"У историји је ово стање познато као 'ретинопатија суботње вечери' због повезаности с употребом алкохола и седатива. Не постоји консензус о третирању стања", написали су стручњаци.

Пацијент је примио високе дозе стероида како би се спријечило погоршање притиска.

Док неки људи извјештавају о враћању вида, након четири мјесеца, овај пацијент је изјавио да је још увијек слијеп на лијево око.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.