Loša prehrana

Pet najgorih namirnica koje možete pojesti, klonite ih se

 • Izvor: klix.ba
 • 03.01.2023.13:15

Prehrana je jedan od najboljih alata kojim možemo prevenirati bolesti ili pomoć u smanjenju rizika od hroničnih stanja. Stoga je veoma važno šta unosite u organizam.

Alison Gotfried, nutricionistica u "Club Pilates XPRO" rekla je da biste trebali izbjegavati sve što je visoko obrađeno, puno šećera ili hemikalija.

Prema riječima nutricionistice ova hrana je najgora za vaš organizam.

Prerađeno meso

Nutricionistica je takođe savjetovala da se držite podalje od prerađenog delikatesnog mesa, jer je ono obično puno velikih količina natrijuma i hemikalija kao što su nitrati. I upozorila je da ovi konzervansi i hemikalije imaju ulogu u učestalosti različitih vrsta raka i srčanih bolesti.

Slatki napici od kofeina

Gottfried preporučuje da izbacite slatke napitke od kofeina iz svoje prehrane. Ona je primijetila da su mnogi ljudi navikli da započinju dan napitkom od kofeina koji sadrži skoro 600 kalorija i neuobičajene količine šećera.

"Količina šećera koju jedemo dnevno može biti toksična i opasna po naše zdravlje dugoročno povećavajući rizik od srčanih bolesti, gojaznosti, visokog krvnog pritiska i infekcija", rekla je.

Zašećerene žitarice

Iz istih razloga zbog kojih biste se trebali kloniti slatkih napitaka od kafe, Gottfried takođe upozorava ljude da izbjegavaju zašećerene žitarice, jer su i one teško obrađene i lišene hranjivih sastojaka.

Zamrznuta pica

Većina zamrznutih pica sadrži puno kalorija, natrija, šećera i zasićenih masti i malo drugih korisnih hranjivih tvari.

Gazirana pića

Gazirane napitke vrlo je lako konzumirati u velikim količinama, što može doprinijeti velikoj količini unesenih kalorija, kao i šećera. To može dovesti do povećanja tjelesne težine i drugih zdravstvenih problema.

(Klix)

Tagovi:
 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.