Током љета високе температуре стварају идеалне услове за размножавање бактерије салмонела, што повећава ризик од инфекције – посебно путем контаминиране хране као што су јаја, месо и млијечни производи.
Инфекција може изазвати озбиљне стомачне тегобе, а код дјеце, старијих особа и оних са ослабљеним имунитетом посљедице могу бити теже.
Због тога је важно да се током топлих мјесеци придржавате хигијенских правила и пажљиво рукујете храном.
Дијареја као први знак упозорења
Један од првих и најчешћих симптома тровања храном је дијареја. Према ријечима др Арјуна Венкатеша, столица може бити изразито воденаста, а понекад садржати крв или слуз. Ако примјетите крв у столици, неопходно је одмах се обратити љекару.
Уз дијареју, чест симптом инфекције салмонелом су и грчеви у стомаку.
"Гастроинтестинални симптоми укључују и болне грчеве", наводи др Венкатеш. Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) додаје да већина обољелих осјећа "врло интензивне болове у стомаку".
Мучнина и повраћање
Мучнина се може јавити врло рано – чак два до четири сата након конзумирања заражене хране. Повраћање је такође карактеристичан знак тровања храном, а како каже др Венкатеш, "може потрајати дуже вријеме". Из ЦДЦ-а савјетују да се обавезно јавите љекару ако повраћате дуже од два дана.
Губитак апетита и опасност од дехидратације
Још један чест знак инфекције је изненадни губитак апетита.
"Можете изгубити жељу за храном на неколико сати, па чак и дана", истиче др Венкатеш. Притом треба обратити пажњу на знакове дехидратације, која може настати због губитка течности усљед пролива или повраћања.
"У тим случајевима је кључно да уносите довољно течности", додаје он.
Када се обратити љекару?
Ако код себе препознате ове симптоме, важно је размислити о одласку код љекара.
"Уколико су симптоми јаки и не показују знаке побољшања, одмах потражите помоћ у најближој хитној служби", упозорава др Венкатеш.
Др Венкатеш даје неколико корисних савјета:
- Током љетних мјесеци, ако имате могућност, узгајајте сопствено поврће.
- Темељно перите воће и поврће под млазом хладне воде. Добро истрљајте кору како бисте уклонили све нечистоће.
- Редовно пратите обавјештења о повлачењу производа са тржишта и не конзумирајте храну са списка.
- Бирајте ресторане са добром репутацијом и видљивим хигијенским стандардима.