Slušajte vaše tijelo

Znamo da je doručak važan, ali kako preskakanje ručka djeluje na naše tijelo

  • Izvor: Agencije
  • 09.08.2022.11:48

Često se govori o tome da nije dobro da preskačemo doručak, ali šta se dešava kada preskočimo ručak?

Radni dani mogu da budu poprilično užurbani, toliko da zaboravimo da ručamo. Ipak, nutricionisti upozoravaju da je to velika greška. Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, ali je i ručak podjednako važan.

Preskakanje bilo kog obroka otežava ispunjavanje dnevnih nutritivnih potreba. Bez obzira na to koliko ste zauzeti, redovni ručak, pa i na poslu daje nam energiju i nudi mentalni odmor i vrijeme za osvježenje.

"Uvijek želim da znam o intervalima ishrane uopšte. Da li preskačete ručak jer vam je raspored prezauzet i nemate vremena za jelo? Da li pokušavate da smanjite kalorije? Da li je to zato što vaši saradnici ne prave pauzu za ručak? Ne možemo zanemariti potrebu tijela za ishranom. Ovo su sva važna pitanja u pomaganju da se razvije drugačija navika koja će bolje služiti vašem tijelu - kaže Linda Anegava, sertifikovani ljekar interne medicine i medicine gojaznosti, piše Huffpost.

Kako preskakanje ručka utiče na tijelo?

Preskakanje ručka s vremena na vrijeme nije strašno, ali ako nam to postane navika, tijelo se prilagođava manjem unosu kalorija, a to može da bude štetno za vaše zdravlje. Ovo bi moglo da dovede do smanjenog metabolizma tokom vremena i povećanog rizika od nedostataka hranljivih materija. To bi moglo da pojaču žudnju i navede vas da uveče konzumirate više kalorija, piše Magazin Novosti.

Ako ne jedete dovoljno tokom dana, to može uzrokovati pad nivoa energije, što može uticati na vaše raspoloženje, produktivnost i koncentraciju. Istraživanja pokazuju da ograničavanje ishrane može da poveća razdražljivost i neraspoloženje, smanji motivaciju i potencijalno dovede do anksioznosti i depresije.

Tagovi: