ATV

Devet lica lišeno slobode

Hapšenja u Austriji zbog namještanja utakmica, Srbi na listi osumnjičenih

  • Izvor: Telegraf
  • 05.03.2022. 17:31

Skandal "drma" austrijski fudbal, istina onaj niželigaški, ali stvar je dovoljno ozbiljna o čemu svjedoči činjenica da je Federalna policija postupila po nalogu tužilaštva i lišila slobode čak devetoricu igrača trećeligaških klubova. Veliki dio njih su igrači rođeni na prostoru Srbije, Hrvatske i oni rođeni u Austriji, ali vuku korijene sa ovih prostora.

Na spisku uhapšenih zbog sumnji da su namještali utakmice nalaze se: Robert Bencun, Ratko Buljić, Dejan Ćosić, Miloš Gicić, Bartolomej Kuru, Marjan Markić, Dejan Nešović, Filip Peterman i Endrju Strapajević.

Buljić (25) je Srbin iz Doboja, Miloš Gicić (34) je rođen u Srbiji, Dejan Ćosić je igrač "naše gore list" iz Austrije, dok je Dejan Nešović momak čiji su roditelji iz Kladova.

Austrijski mediji prenose da je policija izvršila pretres kuća osumnjičenih na osnovu istrage za namještanje utakmica trećeg ranga takmičenja u Austriji u novembru 2021. godine. Akcija policije u kojoj su uhapšeni pomenuti fudbaleri izvedena je u petak i ona je rezultat saradnje Federalne kriminalne policije, eksperata iz kompanije za nadzor mečeva "Sportradar" i Austrijskog fudbalskog saveza.

Pomenutoj grupi fudbalera izrečena je mjera privremene suspenzije do konačne odluke koja će biti izrečena po završetku cjelokupne istrage i suđenja.

Za vrijeme trajanja ove mjere niko od pomenutih igrača neće moći da se bavi bilo kojom aktivnošću vezanom za fudbal, ne samo u Austriji, već to neće moći ni u jednoj državi članici FIFA.

- Integritet u sportu je dragocjena vrijednost, bez obzira na ligu. Zbog toga smo odlučili da pažljivo preispitamo stvari i da "Sportradar" prati treći nivo takmičenja za potencijalno sumnjive mečeve od početka tekuće sezone, pored kurseva preventivne obuke koje kontinuirano sprovodi "Plai Fair Code". Na ovaj način bi se mogao preduzeti važan korak kao dio naše politike nulte tolerancije na namještanje utakmica - izjavio je povodom akcije policije predsjednik Austrijskog fudbalskog saveza Gerhard Miletić.