Neprihvatljivi prijedlozi

Banjalučani nezadovoljni Regulacionim planom za centar grada

  • Извор: АТВ
  • 28.05.2022. 19:30

Istekao je rok za dostavljanje primjedbi na nacrt izmjene dijela regulacionog plana za cenar Banjaluke. Javnost jasna, rok od samo mjesec dana je prekratak za tako ozbiljan dokument.

To su jasno poručili i na javnoj prezentaciji u četvrtak. Gradska uprava na njihove zahtjeve ostala je gluva. Juče su se oglasili rekavši da se sve razmotriti. Međutim nacrt na javni uvid očigledno neće biti vraćen. 

"Grad Banja Luka obavještava javnost da će sve primjedbe i prijedlozi građana i stručne javnosti kada je u pitanju Nacrt izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada, biti razmatrani", poručuju iz Gradske uprave Banjaluka.

Stuka i javnost bili su u četvrtak saglasni u jednom. Jasno je da će izmjena regulacionog plana imati loše posljednice po centar Banjaluke.

Stručna javnost ali i mnogobrojni građani u četvrtak su jasno rekli "ne" planiranoj izgradnji u centru grada. Javnost je poručila da je zgrožena onim što su na javnoj prezentaciji vidjeli. Najviše primjedbi bilo je na račun objekta kod Hrama Hrista Spasitelja.

Predložena izmjena regulacionog plana je nedopustiva i mora se povući poruka je struke. Rok kažu možda i nije više toliko važan, jer je javna prezentacija jasno pokazala stav stručne javnosti ali i mnogih građana.  O ovom dokumentu ističu niko ko se bavi prostorom, arhitekte, urbanisti ili planeri nema nikakvih dilema. On je apsolutno loš.

"Jednako su po mom mišljenju kritične su i kućica pred ulazom u Banski dvor i dvanaestospratnica iznad ulica širine pet metara, dakle u direktom centru grada. Ne mogu lično da se odlučim šta je od te dve stvari gore i mislim da definitivno ovaj plan treba da se zaustavi", kaže Ognjen Šukalo, profesor AGGF-a.

"Meni je jako drago što je konačno stručna javnost se nekako ujedinila u odbrani našeg grada da konačno se pojave glave koje misle na grad", kaže Diana Stupar, AGGF.

Rok za dostavljanje primjedbi je bio kratak  kaže i advokat Aleksandar Jokić. Ideja je ističe očigledno bila da se samo formalno ispoštuje mogućnost davanja komentara. Suštinski se, poručuje nije težilo ka tome da se dođe do nekog kompromisnog rješenja koje je najbolje za grad ali i građane.

"Moj komentar je, izgleda da Gradska uprava nije načisto da li će prihvatiti i uvažiti sve komentare i da čitav ovaj postupak ide ka tome da se razvodni i da komentari građana i struke nekako ostanu u drugom planu", kaže Aleksandar Jokić, advokat.

Jokić kaže i da se kao građanin Banjaluke nada da će u svemu ovome ostati istrajni. Građani jasno poručuju da ne žele izgled centra kojeg bi se u budućnosti njiova djeca mogla stidjeti.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)