Skupština grada Banjaluka

Topić o Akvani: Ko nama daje garanciju da ćete vi izmiriti dugove kada legnu pare na račun?

  • Извор: Агенције
  • 29.06.2023. 18:42

Na današnjoj 11. vanrednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka, Dragoslav Topić, šef kluba odbornika SNSD-a, postavio je važna pitanja u vezi sa elaboratom o dugovanjima Akvane. Topić je istakao da se u elaboratu, iako zastario jer je rađen 2022. godine, navodi ukupan iznos dugovanja Akvane od 3,5 miliona KM. Takođe je naglasio da se prema gradonačelnikovoj procjeni planira podizanje kredita od pet miliona KM.

U svom obraćanju, Topić se direktno obratio direktoru Akvane, Sveti Laziću, postavljajući pitanje o tome kako će biti utrošen novac od kredita u iznosu od 5 miliona KM, kada legne na račun Akvane. 

“Direktore, šta vi planirate uraditi sa ovim sredstvima zbog stenograma, javno želim da mi potvrdite“, upitao je Topić direktora Akvane, Svetu Lazića.

Konkretno, Topić je naveo da se planira izmirenje duga prema Elektroprivredi Republike Srpske u iznosu od 94.000 KM, Ministarstvu unutrašnjih poslova duga od 7.379 KM, Toplani d.o.o Banjaluka duga od 54.668 KM, bivšem radniku Bojanu Aleksiću duga od 16.362 KM, Gas Petrolu duga od 117.000 KM, Elektrokrajini AD Banjaluka duga od 373.000 KM, Vodovodu AD Banjaluka duga od 219.000 KM i Novoteks d.o.o Banjaluka duga od 2.237.000 KM.

Nastavljena sjednica: Odbornici odlučuju o sudbini preduzeća „Akvana“

Nastavljena sjednica: Odbornici odlučuju o sudbini preduzeća „Akvana“

Osim toga, Topić je izrazio zabrinutost u vezi s mogućnošću ponovne blokade imovine Akvane od strane povjerilaca nakon donošenja ove odluke. Zato je javno zahtijevao garanciju od direktora da će se dugovi izmiriti kada novac legne na račun i da neće biti novih blokada imovine.

“Ko nama daje garanciju da ćete vi izmirite dugove kada legnu pare na račun? Možete li izaći javno ovdje i reći pred javnosti? Ko nam garantuje da neko od povjerioca nakon donošenja ove odluke ponovo neće blokirati imovinu Akvanu?”

Topić je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo u vezi s novim toboganom, izjavivši da postoji mogućnost da se o tome razgovara sljedeće godine kada Akvana stabilizuje svoje finansijsko stanje i izmiri dugovanja prema dobavljačima.

Topićevo izlaganje podržao je odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić naglašavajući da se gore navedeno mora realizovati onako kako je predočeno odbornicima.

Пратите нас и путем Вибера