Шеф Клуба одборника СНСД-а

Топић: Прича о ребалансу за 2023. годину законски завршена

  • Извор: СРНА
  • 05.01.2024. 15:25

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић изјавио је да је данас из Министарства финансија Републике Српске у бањалучки парламент стигло образложење да не постоји могућност усвајања ребаланса прошлогодишњег градског буџета у јануару ове године.

Топић је рекао да је предсједник Скупштине града Љубо Нинковић писао Министарству финансија Републике Српске тим поводом.

"Јутрос је био састанак коалиције након изјаве градоначелника (Драшка Станивуковића) да има девет милиона КМ расположивих средстава из прошле године. Добили смо допис од Министарства финансија, тачније образложење у коме је јасно наведено да је прича о ребалансу за 2023. годину законски завршена", изјавио је Топић на конференцији за новинаре.

"Нека се доставе рачуни да се види колико има новца у градској каси"

Топић је предложио градоначелнику да не спомиње више термин усвајање ребаланса за 2023. годину, јер то није могуће ни технички ни законски.

"Можда он остаје при тим тврдњама јер ради незаконито, али у овом случају законски није могуће говорити о ребалансу", навео је Топић.

Он је позвао градоначелника да тих девет милиона КМ искористи за 11. јануар, када ће скупштинска већина гласати за реалокацију средстава како би се ријешила социјална давања.

"Позивамо Одјељење за финансије, градску администрацију и градоначелника да предложи одборницима реалокацију средстава из 2023. године како би били ријешени проблеми у вези са социјалним давањима и да 11. јануара закажемо ванредну сједницу и то усвојимо, а што је законски могуће", навео је Топић.

Протест родитеља испред Градске управе - касне исплате за туђу његу

Протест родитеља испред Градске управе - касне исплате за туђу његу

Он је нагласио да је све до градоначелника и да се ово рјешење могло постићи много раније.

"Ти људи који сједе са њим све ово врло добро знају, али њима је очигледно забрањено да о томе причају", каже Топић.

Конференцији за новинаре скупштинске већине претходила је конференција за новинаре градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића који је рекао да су новембарске исплате за туђу његу и помоћ, као и за личне инвалиднине дјетета, пуштене јутрос на рачуне родитеља и старатеља дјеце са потешкоћама у развоју, иако директор Центра за социјални рад није потписала наредбу да се владина средства дозначе људима који користе социјалну помоћ.

Станивуковић је истакао да је, упркос њеном повлачењу, он то потписао, те тако "показао одговорност и сензибилитет према људима" који ће добити 100 одсто средства за личне инвалиднине дјеце од новембра и 50 одсто средстава за туђу његу и помоћ.

Станивуковић: Бањалука од 5. јануара без јавног превоза, ни плате неће бити исплаћене

Станивуковић: Бањалука од 5. јануара без јавног превоза, ни плате неће бити исплаћене

Он тврди да сви буџетски корисници траже више него што је могуће предвидјети буџетом, нагласивши да ће радници Градске управе данас добити 500 КМ регреса, као и 60 одсто плате, што ће бити помоћ за празнике, а да ће 10. јануара видјети шта и како даље.

Станивуковић је рекао да је нађено привремено рјешење за функционисање јавног превоза. Он је захвалио за разумијевање Дејану Мијићу, представнику свих превозника јавног превоза у Бањалуци, додајући да град касни са исплатом обавеза према њима.

"Показаћемо одговорност према 9. јануару, празницима, али већ око православне Нове године сједамо са њима. Они плаћају оно што ми не можемо. Скупштина нек каже што више не жели да подржи субвенције, али, свеједно, дуг који имамо према превозницима – остаје", истакао је Станивуковић.

Бањалука се гуши у смогу

Бањалука се гуши у смогу

Мијић је у име превозника јавног превоза потврдио да ће наставити са редовним јавним превозом до православне Нове године.

"Након тога, поново ћемо сјести са градоначелником. Он нам је дао увјерење да ће покушати да нађе могућност, а надам се да ће и Скупштина реаговати овако", рекао је Мијић.

Он је навео да је дуг према пет предузећа, која обављају дјелатност јавног превоза, нарастао на 1.503.000 КМ, што је, према његовим ријечима, заиста много .

"Ми желимо да захвалимо добављачима, који све ово пролазе са нама, као и нашим радницима. Ипак, због ове ситуације не можемо ни да повећамо плате нашим радницима. Можете да укинете одређене одлуке и субвенције и да почнемо са наплатом по пуној цијени. Одговорност мора бити на Скупштини и Градској управи", каже Мијић. 

Пратите нас и путем Вибера