Саопштење

Амбасада Русије: Шмит није легитиман високи представник

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2023. 12:31

Поново изјављујемо да Кристијан Шмит није легитиман високи представник у БиХ, поручено је из Амбасаде Руске Федерације.

Како су навели из Амбасаде, објашњење, које је објавила Канцеларија високог представника, само ствара заблуду у вези са суштином овог питања. 

"У Анексу 10 Дејтонског мировног споразума недвосмислено се каже да се стране обраћају с молбом о именовању (десигнатион) Високог представника, који се одобрава у складу с резолуцијама Савјета безбједности УН-а. Управо тако су одобравани сви претходни Високи представници“, додали су из Амбасаде. 

Вулићева, Којић, Гогановић и остали стигли у Сарајево како би подржали Додика и Лукића

Вулићева, Којић, Гогановић и остали стигли у Сарајево како би подржали Додика и Лукића

Како су подсјетили, једини изузетак је био Кристијан Шварц-Шилинг, у вези с којим сагласност Савјета безбједнсоти је дата не у облику резолуције, него писма Предсједавајућег Савјета безбједности УН-а Аугустина Махига од 30. јануара 2006. године. 

"Овдје је његов цијели текст: 'Имам част информисати да је Ваше писмо од 20. јануара 2006. године (ради се о писму Генералног секретара УН-а) у вези с одлуком Управног одбора Савјета за спровођење мира о избору Кристијана Шварц-Шилинга као насљедника Педија Ешдауна на дужност Високог представника у БиХ од 31. јануара 2006. године било представљено чланицама Савјета безбједности. Оне су поздравиле одлуку Савјета за спровођење мира. Такође оне би жељеле да изразе захвалност Лорду Ешдауну за његов велики допринос“, цитирали су из Амбасаде.

Другим ријечима, додају у саопштењу, Савјет безбједнсоти УН-а је био управо та институција, која је одобрила именовање Кристијана Шварц-Шилинга на дужност високог представника. 

Нешић: Тужилаштво да покаже да ли ради по праву или је фонтана за испуњавање жеља

Нешић: Тужилаштво да покаже да ли ради по праву или је фонтана за испуњавање жеља

"У случају Кристијана Шмита биле су прекршене све норме усаглашавања кандидатуре за ту дужност. Прво, његово именовање се десило уз прекршај процедуре консензуса у Управном одбору, која је испоштована при избору свих претходних Високох представника. Друго, на овај приједлог Управног одбора није усиједила никаква реакција од стране Савјета безбједности УН-а. Штавише, двије сталне чланице Савјета безбједности - Русија и Кина - у суштини уложиле су вето на рад Кристијана Шмита као Високог представника. Без обзира на правне трикове, које се користе за негирање реалности, неоспорна чињеница је у томе да Кристијан Шмит није легитиман високи представник“, поручују из Амбасаде.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.