Stavljena tačka na opšte izbore

CIK potvrdio rezultate, na redu konstituisanje vlasti

  • 06.11.2018. 19:09

Cetralna izborna komisija stavila je tačku na rezultate oktobarskih izbora. Mjesec dana nakon glasanja potvrđeno je ono što se od ranije znalo.

Milorad Dodik u Predsjedništvo BiH ulazi sa 368.210 glasova, Željko Komšić ima 225.500, dok je Šefik Džaferović dobio 212.581 glas. 

Željka Cvijanović u trci za predsjednika osvojila je 319.699 glasova. Rezultati su konačni, poručuju iz CIK-a i kažu da je stigao veliki broj zahtjeva za ponovno brojanje, ali da su odbijeni kao neosnovani. Članovi CIK-a kažu da su sve vrijeme bili izloženi  orkestriranom linču. 

"Evo dobijmo svaki dan, ozbiljne prijetnje da će svašta biti i sa nama i sa drugim, ako,  kada budemo donosili nešto, što njima ne odgovara, što nije po njihovoj mjeri, CIK to smatra samo pokušajem prijetnji i uticajem na njenu nezavisnost", istakao je Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpke nema iznenađenja. Najviše mandata ima SNSD-e, slijede ga SDS, DNS i PDP, koalicja zajedno za BiH, NDP i Ujedinjena Srpka. 

I u BH parlamentu je sve poznato, najviše poslanika iz Republike Srpke ima SNSD. CIK dva mandata još nije dodijelio. I to jedan u Narodnoj skupštini Republike Srpke i jedan u Predstvaničkom domu federalnog parlamenta.

 

Centralna izborna komisija juče je donijela odluku prema kojoj je, umjesto Nine Bukejlović iz SDS-a, koja se 2016. godine izjasnila kao srpkinja, a potom uoči opštih izbora kao bošnjakinja, poslanički mandata pripada Denisu Šuliću, iz SNSD-a. 

Međutim, odluka suda koji je prihvatio žalbu o nacionalnom izjašnjavanju Bukejlovićeve nije končana, pa mandat Šuliću još ne može da bude dodijeljen. Možda već u toku ove sedmice CIK riješi dilemu raspodjele mandata u Federalnom domu naroda. 

One koji su osvojili mandate, ali ne planiraju da ih preuzmu, pozivamo da nam se lično obrate, zajključuju u Cetralnoj izbornoj komisiji.  
 

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина