Dodik: Izbor novih članova CIK-a je nezakonit!

  • 26.04.2020. 17:59

Izbor novih članova Centralne izborne komisije BiH je nezakonit izbor koji dovodi u pitanje legitimnost čitavog izbornog procesa - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Dodik podsjeća da je mimo komisije koju je formirao bh. parlament, formirana većina zasnovana na političkom dogovoru SDS-a, PDP-a, ali i bošnjačkih političkih partija - koje u Federaciji BiH ne mogu da smisle jedne druge, ali po ovom pitanju sarađuju - što govori o skrivenim namjerama.

"Skrivene namjere da bošnjačka politička elita upravlja sa izbornom komisijom u cjelini, i da kroji izborne uslove, realizujući vjerovatno svoje planove iz one rezolucije SDA sa njihovog kongresa, o tome kako bi trebalo da izgleda BiH. To je ono što, nažalost, naši - ako se može reći da su naši - ovi iz SDS-a i PDP-a uopšte ne razumiju", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Riječ je o nedopustivoj izdaji i prevari u režiji SDS-a i PDP-a, smatra Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Vulićeva kaže da je tim izborom prekršen i Dejtonski sporazum, i da ona i njena stranka neće odustati u borbi protiv te odluke.

"To su nametnuti članovi CIK-a koji nisu uopšte u skladu sa bilo kakvim zakonom niti parlamentarnom procedurom izabrani od strane Komisije za izbor i imenovanja, niti predloženi. To je predlog samo jednog poslanika, i ono što je žalosno i što građani Republike Srpske treba da znaju jeste da su ti članovi CIK-a nametnuti glasovima samo četiri srpska poslanika i svim ostalim glasovima SDA", kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

ATV je već ranije izvještavao kako su na mala vrata, u sjenci pandemije, bez javnog konkursa i uz presedan, izabrani članovi CIK-a iz reda srpskog naroda. Dan nakon što je u Službenom glasniku BiH objavljen konkurs za članove CIK-a, Predstavnički dom bh. parlamenta je na prijedlog SDS-ovog Dragana Mektića, tijesnom većinom, uz glasove PDP-a, SDS-a i SDA, izglasao da Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba u CIK-u zamijene Branka Petrića i Novaka Božičkovića.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.