Dvostruki aršini Centralne izborne komisije

  • 02.10.2020. 18:39

Nelogičnostima u radu CIK, nikad kraja. Lokalni izbori su zvanično raspisani. Pravila su jasna. Ono što nije je, ko sankcijama CIK-a podliježe, a ko ne. Kažnjavaju se tako oni kandidati koji se slikaju i snimaju prije početka zvanične kampanje. 

Kaznu je za pojavljivanje u medijima dobio i kandidat za gradonačelnika Bijeljine, Mićo Mićić. I to zbog predstavljanja projekata u Bijeljini. CIK je, čini se, zaboravila da je Mićo Mićić i sada gradonačelnik, i da mu je predstavljanje projekata u opisu posla. 

"Sve ovo što vidite na bilbordima i sve ovo što želimo da radimo i sve ovo što smo radili prethodnih godina, želimo da radimo i u budućnosti i ako nekom smeta napredak grada i ako neko misli da ovi projekti nisu dobri za grad to je njihov problem", kaže Mićić.

Krenula je CIK veoma hitro i u lov na one kandidate koji na društvenim mrežama objavljuju sponzorisane objave. Ne bi tu možda ni bilo ništa sporno da pravila važe za sve. Ali ne važe.  U CIK-u je neko izgleda zaboravio da posjeti Fejsbuk profil PDP-ovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića. Ruku na srce, nije ni morao. Njegove sponzorisane objave, praktično iskaču iz paštete. Ali to nikome ne smeta. Istovremeno, za plaćanje sponzorisanih objava, neki drugi kandidati i stranke, kažnjeni su novčano. Nisu nejasni samo kriterijumi po kojima CIK kažnjava. Poprilično su nelogične i instrukcije za članove biračkih odbora i glasače, tokom izbornog dana, u uslovima epidemije.

- Članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljno prati i dezinfikovati ruke
- Na dan izbora treba provjetriti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, izvršiti dezinfekciju biračkih mjesta, obezbijediti dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta 
- Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, poručuju iz CIK-a.

Ko će nadgledati izborni proces, ako su članovi odbora tokom izbora zaduženi za dezinfekciju i kontrolu nošenja maski, CIK u instrukciji nije napisala. A upravo bi to moglo da pogoduje brojnim nepravilnostima i malverzacijama. 

"Lice koje kontroliše red na biračkom mjestu, ne može vršiti kontrolu po čitavoj školi i u hodnicima jer će napustiti svoje biračko mjesto i na to biračko mjesto moći će ući ko kod želi. Isto tako, piše da treba izlaziti često, oprati ruke, što je jako teško, da ne dovedemo u sumnju sam izborni proces", kaže Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije.

Da stvar bude gora, nejasno je i kako CIK planira spriječiti širenje zaraze na biračkom mjestu. Po svemu sudeći, i oni koji su zaraženi virusom, a to ne znaju, čekaće u redu kao i svi ostali. Tek će im pred ulazak u prostoriju u kojoj se glasa, biti izmjerena temperatura. U svemu ovome, CIK bi i da zaradi. Sredstva za dezinfekciju, dužne su, iz svog budžeta, da nabave lokalne zajednice, i rasporede biračkim odborima. Po završetku glasanja, sve ono što nije potrošeno, po izdatim instrukcijama, pripašće komisiji.

 

Тагови: