Rektor Univerziteta u Banjaluci

Gajanin: Ustavni sud unosi pravnu nesigurnost

  • Извор: СРНА
  • 24.06.2023. 12:21

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je Srni da akademska zajednica naredne sedmice planira održavanje okruglog stola na kojem će biti analiziran rad Ustavnog suda BiH, sa posebnim osvrtom na posljednju odluku, nakon kojeg će biti doneseni zaključci potkrepljeni naučnim, odnosno stručnim činjenicama.

Gajanin je rekao da će na okruglom stolu učestvovati naučnici i saradnici oba javna univerziteta, čiji je rad baziran na toj materiji.

On je istakao da su predstavnici akademske zajednice oba javna univerziteta potpisivanjem peticije kojom izražavaju nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH, ukazali da ovaj sud unosi pravnu nesigurnost.

Prema njegovim riječima, izražena je zabrinutost odlukama Ustavnog suda BiH, naročito posljednjom o brisanju člana 39 Pravilnika suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

"Time smo ukazali da se akademska zajednica, ali i svi u BiH, osjećaju nesigurno u pravnom pogledu i da se unosi pravna nesigurnost ukoliko Ustavni sud BiH postupa na način da članovi tog suda iz reda jednog konstitutivnog naroda ne učestvuju u izmjenama odgovarajućih pravila ili propisa koji regulišu njegov rad", rekao je Gajanin.

To znači, kaže Gajanin, da bi i niže pravosudne institucije mogle da se ponašaju na isti način.

Predstavnici akademske zajednice Republike Srpske izrazili su nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH, posebno njegovom odlukom od 19. juna kojom je brisan član 39 Pravila ovog suda, naglašeno je u peticiji koju je za sad potpisalo njih 194.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do juče u podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će, ako Ustavni sud BiH ne ukine najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

Takva sjednica, rekao je Dodik, mogla bi da bude održana već u utorak, 27. juna.

Пратите нас и путем Вибера