Izbora kao da nije ni bilo

Gornja Maoča: Jedino mjesto u kome niko nije glasao

  • 10.10.2018. 20:02

U Gornjoj Maoči opštih izbora nije ni bilo. Tačnije, bilo ih je, ali na glasanje niko nije došao. Odavno je Maoča poznata isključivo po tome da u njoj žive pripadnici vehabijskog pokreta koji ne priznaju zakone BiH, države koja, izgleda, i ne mari mnogo za to što je jedno kompletno selo uporište radikalnog pokreta u kome se često vijore vehabijske zastave. 

Tamo se, odavno, ponašaju kao država u državi, pa i ne čudi da na glasanje niko nije ni izašao. Doduše, mještani na to imaju pravo. 

Biračko mjesto bilo je u Osnovnoj školi u Gornjoj Maoči, ali od 78 registrovanih birača niko se nije pojavio na glasanju. Zašto je to tako, pokušali smo da saznamo, ali niko od mještana na koje smo naišli nije bio raspoložen da stane pred našu kameru i sa nama razgovara. 

Mi se pred svake izbore pripremamo za Maoču kao da ćemo imati pune ruke posla, međutim, presjedimo u učionici čekajući da se neko pojavi. Za svake izbore nigdje nikoga, kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji u Srebreniku, opštini kojoj pripada Gornja Maoča. 

Niti se pojavljuju na glasačkom mjestu, niti se obraćaju bilo kome ko je došao da u selu odradi izborni dan. 

"Na biračkom mjestu 049A, 050 u Maoči, u svim izbornim ciklusima do sada, jednostavno, stanovnici ne izlaze. Stanovnici koji tu žive i imaju pravo glasa ne izlaze na izbore i ne glasaju. Za svake izbore tamo se formira birački odbro u skladu sa zakonom koji obavi sve svoje radnje koje treba da obavi na dan izbora. Dakle, otvorimo biračko mjesto kad je planirano taj dan i jednostavno nijedan birač ne izađe na glasanje. Uvijek je nula...nula, nula...Niko ne izlazi na glasanje", kaže Rijad Joldić,  predsjendik Opštinske izborne komisije Srebrenik.

Tako je mjesto koje se smatra uporištem vehabijske zajednice u BiH postalo poznato i po tome što jedino u njemu, u cijeloj BiH, niko ne izlazi na izbore. Inače je u Maoči teško doći do bilo kakve izjave od mještana, jer se oduvijek ponašaju kao zatvorena zajednica u kojoj nisu spremni da komuniciraju, posebno sa novinarima.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.