Министар одбране у Савјету министара БиХ

Хелез поднио кривичне пријаве против Додика, Гогановића и Дамјанића

  • Извор: СРНА
  • 18.01.2024. 11:56

Министар одбране у Савјету министара БиХ Зукан Хелез поднио је данас кривичне пријаве против предсједника Републике Српске Милорада Додика, свог замјеника Александра Гогановића и пуковника Оружаних снага БиХ Милана Дамјанића, због, како је навео, неуставног и нелегалног обиљежавања 9. јануара.

Хелез, који је у последње вријеме у више наврата критиковао Републику Српску, њено руководство и пријетио хапшењем предсједника Републике Додика, каже да везано за тај датум има неколико кривичних дјела међу којима је, како тврди, и удар на уставно-правни поредак државе БиХ.

- Кривична пријава против предсjедника Републике Српске Милорада Додика је сачињена врло озбиљно, четири адвоката су радила на њој. Темељно су је припремили на 16 страница, има 34 прилога и два ЦД-а. Прошао је 9. јануар, а већина политичара и медија направи галаму, али не буде ништа након тога. Желео сам да останем доследан и направио сам кривичне пријаве - рекао је Хелез, преноси Н1.

Он каже да је његова обавеза да штити Устав и закон БиХ као и саког грађанина.

- Нема никакавих националних тензија. Исто бих урадио да било ко удари на уставно-правни поредак БиХ. Било је да Бошњак или Хрват, потпуно исто бих урадио као са Милорадом Додиком. Позивам да се окане, што би наш народ рекао, ћорава посла и обезбиједимо грађанима БиХ што бољи живот, идемо ка ЕУ и НАТО савезу - рекао је Хелез.

Она каже да је већина његових колега могла да поднесе кривичну пријаву, али вјероватно их је, каже, било страх.

Република Српска је 9. јануара традиционално обиљежила Дан Републике у присуству многобројних званица, гостију и грађана, што је изазвало тензије у дијелу међународне заједнице и политичком Сарајеву.

Уставни суд БиХ је на захтјев лидера бошњачке СДА Бакира Изетбеговића овај празник прогласио неуставним. Уставни суд је констатовао да нема ништа против да Република Српска обиљежава свој дан, али је проблем што је 9. јануар и празник Српске православне цркве - Свети Стефан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: