Министарство финансија и трезора БиХ

Иницијатива Амиџића: Без ПДВ-а при куповини прве некретнине

  • Извор: АТВ
  • 19.11.2023. 12:14

Министарство финансија и трезора БиХ на челу са Срђаном Амиџићем има намјеру покренути поступак за измјене и допуне Закона о порезу чиме би увели пореске олакшице, односно ослобађања од плаћања ПДВ-а на куповину прве некретнине за све пунољетне особе.

"Обавјештавамо Вас да Министарство финансија и трезора БиХ има намјеру покренути поступак за измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност (Објављен у „Службеном гласнику БиХ“, бр. 9/05; 35/05; 100/08, 33/17 и 46/23), као и припадајућих подзаконских аката. Поменуте активности у вези са измјенама и допунама закона би имале за циљ увођење пореске олакшице, односно ослобађања од плаћања ПДВ-а на куповину прве некретнине за све пунољетне особе – физичка лица. Узимајући у обзир позитивне ефекте оваквих мјера у земљама региона, сматрамо да сличне праксе требамо имплементирати кроз измјене и допуне Закон о порезу на додату вриједност и у Босни и Херцеговини. Такође, цијенимо да би оваква законска рјешења имала вишеструке ефекте на економију, али и демографију Босне и Херцеговине и њених ентитета, нарочито у изазовним временима каква нас очекују. 

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

С обзиром да би имплементација наведених мјера кроз измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност имало директне ефекте на јавне приходе Управе за индиректно опорезивање БиХ, те економију ентитета и њене буџете, љубазно Вас позивам да у наредном периоду анализирате ефекте предложених измјена и допуна, те доставите евентуалне сугестије на овај прелиминарни приједлог, саопштено је из Министарства финансија.

Они су напоменули да овај вид пореске олакшице води паду јавних прихода с једне стране, али истовремено је пракса показала да усљед раста тражње и раста привредне активности сектора грађевине и свих повезаних сектора долази до компезовања почетног пада јавних прихода. 

Колико кошта квадрат стана по градовима Европе?

Колико кошта квадрат стана по градовима Европе?

"Намјера је да свако пунољетно лице са пребивалиштем у Босни и Херцеговини има право да поднесе Захтјев на поврат ПДВ-а приликом куповине прве некретнине, а која није била раније у промету (само новоизграђене некретнине). Ради неопходних анализа као почетни приједлог пореска олакшица би подразумјевала да су купци ослобођени, односно имају право на повраћај ПДВ-а који се односи на 40 м2 стамбеног објекта за купца, и додатних 15 м2 за сваког од чланова домаћинства који нису остварили право на ослобађање/повраћај за куповину првог стана. Порески обвезник би плаћао ПДВ-е само на површину стана која је већа у односу на овако дефинисане норме", саопштено је из Министарства.

Ово ослобађање би се односило само за физичка лица која нису имала некретнину у власништву од одређеног датума (рецимо 1.1.2006. године), а што је између осталог условљено и евиденцијама које се воде у јавним регистрима непокретности. Треба нагласити да би се ово право могло искористити само једном у животу, тако да се родитељи могу одлучити да не искористе ово право за своју децу, како би дјеца када одрасту имала право на ослобађање/повраћај ПДВ-а за 40 м2 при куповини сопственог стана, умјесто за само 15 м2 у родитељском стану.

Амиџић: Ако не буде подршке буџету, слиједи привремено финансирање

Амиџић: Ако не буде подршке буџету, слиједи привремено финансирање

Управа за индиректно опорезивање БиХ би у техничком смислу запримала Захтјев, затим провјеравала испуњеност услове за поврат ПДВ-а, па исти одобравала након проведеног и завршеног управног поступка, доношењем Рјешења.


Пратите нас и путем Вибера