Dragan Čović

Izmjene izbornog zakona preduslov za formiranje vlasti

  • 15.10.2018. 19:08

Izmjene Izbornog zakona preduslov su za formiranje vlasti na Federalnom i BH nivou, poručuje lider HDZ-a Dragan Čović. Oglasio se prvi put nakon izbora i rekao da se više nikada neće ponoviti da jedan narod drugom bira predstavnike, kao što je to i ovoga puta bio slučaj sa Željkom Komšićem, koji je ponavalja ČoviĆ, izabran glasovima Bošnjaka. 

Izborni rezultati za pojedine nivoe vlasti, tvrdi Čović, neće moći da budu implemtirani, dok se ne izmjeni izborni zakon, pa očekuje da će se i dogovor brzo postići. 

"Ja sam vrlo jasno kazao svoj stav, mislim da je danas široj javnosti poznato, bošnjačke stranke, ili jedan dio stranaka koje su se opredjelile, da imaju jedan poseban projekat biranja u ime Hrvatskog naroda. Ja mislim da su napravili jednu veliku pogrešku, ne samo prema Hrvatima, već prema svim drugim narodima i prema BiH," kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Izmjene izbornog zakona Čović je tražio i prije izbora. I to da se Federacija podijeli na nekoliko izbornih područja, tako da jedan narod drugom ne bira predstvanike. Međutim, nije bilo saglasanosti, i na prethodnim izborima Željko Komšić je treći put izabrana za hrvatskog člana Predsjedništva, što je izazvalo revolt Hrvata.

Koliko su ljuti u opštinama sa hrvatskom većinom govore brojne odluke, kojima je Komšić proglašen nepoželjnom osobom. Najnovija je stigla iz Usore, gdje odbacuju Komšića kao legitimnog predstavnika i sa njim ne žele nikakvu saradnju. Smatraju da su u Predsjedništvo izbarana dva bošnjačka člana, a Komšića optužuju da se lično stavio u funkciju majorizacje hrvatskog naroda. Poručuju mu da zaobiđe Usoru u svom budućem djelovanju, jer im ne pada na pamet da razgovaraju sa, kako kažu, nelegitimnim predstavnicima Hrvata. 

"Ovo je prvi mandat, nakon 12 kada HDZ ima Vlast, kad jedna takva Usora, preko 80 odsto, podrške da predsjedniku dr Draganu Čoviću, i na kraju bude izabran, većinom Bošnjačkih glasova Željko Komšić. Mislim da tu više ništa ne treba dodati. Na ovaj način se sve izigrava, kada jednom narodu birate njegove predstavnike, od drugog većinskog naroda koji je zastupljen u Federaciji," kaže Zvonimir Anđelić, načelnik opštine Usora.

Uzavrelu situaciju, nakon izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, podgrijao je i kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Poručio je da se Hrvatima oduzimaju prava i da se to još predstavlja kao  zakonit čin. Međutim, jedno drugo Puljićevo poređenje izazvalo je brojna reagovanja.  

"Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini," rekao je Puljić. 

Čović je najavio da će 23. oktobra biti održana i sjednica predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, nakon čega će se znati svi potezi koji će uslijediti kao odgovor na preglasavanje Hrvata pri izboru člana Predsjedništva BiH. Prije toga, Čovic kaže da će obići sve opštinske organizacije HDZ-a, a ranije se sastao i sa državnim vrhom Hrvatske. Komšić je najavio da će predložiti zatvaranje kancelarije hrvatskog člana u Mostaru. Nakon ove najave, održan je protest zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.