Sarajevo

Još dva objekta proglašena nacionalnim spomenikom

  • 25.06.2021. 13:11

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku da Graditeljska cjelina – zgrada Akademije likovnih umjetnosti /evangelistička crkva sa župnom kućom i školom/ u Sarajevu, kao i Arheološko područje sa antičkim objektom na lokalitetu Gromile u opštini Kreševo budu proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

Na sjednici su juče usvojene i izmjene i dopune ranijih odluka za nacionalne spomenike "Vatrogasna kasarna" u Sarajevu, "Muzička akademija - Zavod Svetog Augustina" u Sarajevu, zgrada "Slavije" u Sarajevu i Katolička crkva "Svetog Josipa" na Palama, saopšteno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovih dobara.

Donesena je i odluka o produženju režima zaštite za dobra za koja je istekao rok od jedne godine od dana podnošenja peticije, navodi se u saopštenju.

Na sjednici su predstavljeni realizovani projekti zaštite spomenika koje je sprovodila Komisija proteklih godina, te najugroženiji spomenici za potencijalne donacije, a to su Počitelj, selo Uvijeća kod Trebinja, Pravoslavna crkva u Marinima kod Prijedora, Most Ovčji brod kod Nevesinja, te spomenici i memorijali posvećeni antifašističkoj borbi. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.