Предсједник странке Народ и правда

Конаковић: Није постигнут договор о финалним рјешењима, постоји интерес за наставак

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2023. 13:39

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић рекао је данас да би велики пакет подршке ЕУ био значајан за БиХ и да вјерује да међу лидерима владајућих странака на нивоу БиХ има довољно интереса за наставак договора.

Конаковић је оцијенио да је данашњи састанак лидера политичких партија у власти био тежек и да није постигнут договор о финалним рјешењима.

"Нисмо успјели наћи рјешење за договор о судовима. Мислим да ће данас посланици покушати са министром правде (у Савјету министара Давором) Бунозом дефинисати питање надлежности, које је за нас круцијално и питање сједишта о којима немамо идентичан став", рекао је Конаковић новинарима након састанака парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Он је додао да то нема везе са односом према Бањалуци, него да је искључиво питање практичности.

Додик: Нема договор око Закона о Суду БиХ

Додик: Нема договор око Закона о Суду БиХ

"Мислим да још има довољно интереса због којих би требало да наставимо континуитет договора који до сада нису виђени. Колеге из Републике Српске имају став да ако нема једног закона, онда нема ни другог", рекао је Конаковић.

Иако о европским законима није постигнут договор, Конаковић је рекао да ће на сједници Савјета министара данас бити други закони који ће наћи своје мјесто у извјештају ЕУ.

Конаковић и додао да је симболички било важно да предсједника Европске комисије Урсулу Фон дер Лајен дочекају са још два или три документа.

Додик: ЕУ ће се прије распасти него што ће Бих постати члан

Додик: ЕУ ће се прије распасти него што ће Бих постати члан

Он је навео да актуелни сазив Савјета министара није до сада био у ситуацији да је његов рад стао јер се лидери коалиције нису успјели договорити о нечему.

Конаковић је рекао да су до сада прављени компромиси који су вриједили, иако су они некада доводили до губитка политичких поена.

Он је рекао да га охрабрује то што без обзира на све разлике лидери владајуће коалиције изнова разговарају.

"Пројекте у БиХ не бисмо смјели бокирати јер сваки доноси корист БиХ", поручио је Конаковић.


Пратите нас и путем Вибера