Састанак у Сарајеву

Конаковић: Опозиционе партије избјегле свој дио одговорности

  • Извор: СРНА
  • 29.01.2024. 16:58

Лидер Народа и правде Елмедин Конаковић критиковао је странке опозиције које нису дошле на данашњи састанак представника партија у Парламентарној скупштини БиХ, истичући да су на тај начин избјегле свој дио одговорности.

Конаковић је оцијенио да је данашњи састанак дефинисао постојање политичке воље за измјенама Устава БиХ, наводећи да се видјело да те воље има само код партија које чине већину у власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да је разговарано о теми која се тиче и европског пута БиХ, те додао да је данашњи састанак морао дефинисати постојање евентуалне политичке воље за рјешавањем овог проблема.

"Већ смо сви предлагали рјешења и данас смо о тим рјешењима разговарали, али би та политичка воља морала бити артикулисана у двотрећинској већини која би могла донијети измјене Устава", рекао је Конаковић новинарима након састанка.

"Приоритет имплементација договора из Лакташа, а не измјене Устава"

Он је истакао да су представници партија који су дошли на данашњи састанак показали озбиљност за рјешавање овог питања, те упутио критике странкама опозиције истичући да су на тај начин избјегле свој дио одговорности.

Говорећи о измјенама Изборног закона које је предложила СДА, а које су усвојене на Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Конаковић је рекао да би било природније да се овај приједлог врати у редовну процедуру, а да се у међувремену понуди боље рјешење измјена Изборног закона.

Он је додао и да су измјене Изборног закона могуће и без измјена Устава у оном дијелу у којем су компатибилне или сагласне са постојећим Уставом.

Суђење за поплаве у Добоју: Директорица самоиницијативно пустила дјецу из школе

Суђење за поплаве у Добоју: Директорица самоиницијативно пустила дјецу из школе

Данас је у Сарајеву одржан састанак представника политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ на којем је разговарано о измјенама Устава БиХ на којем су присуствовали представници странака у власти на нивоу БиХ.

Састанку у име СНСД-а присуствовали су Кошарац и потпредсједник странке Небојша Радмановић, затим Милан Петковић из Уједињене Српске, Чедомир Стојановић из ДЕМОС-а, у име Народа и правде Елмедин Конаковић и Денис Звиздић, Дарјана Филиповић из ХДЗ-а БиХ, Саша Магазиновић из СДП-а БиХ.

На данашњи састанак нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, као и представници опозиционих странака из Федерације БиХ, СДА, НЕС-а и Демократског фронта.

Пратите нас и путем Вибера