Operativni štab za migracije BiH

Mađarski policajci na granici?

  • 07.03.2019. 17:54

BiH će iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi pojačala kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječila ulazak ilegalnih migranata, zaključio je danas Operativni štab za pitanja migracija u BiH.

S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice označeno je na sastanku u Sarajevu kao glavni prioritet u rješavanju migrantske situacije, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za sljedeći sastanak Štaba dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koja će biti dalje proslijeđena Savjetu ministara. 

Štab je prihvatio ponudu mađarske Vlade da uputi kao ispomoć određeni broj policajaca koji bi vršili monitoring granice bez oružja i policijskih ovlaštenja i uskoro će u proceduru prema Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH biti upućen prijedlog sporazuma, ističe se u saopštenju. 

O ponudu Vlade Mađarske prisutne je upoznao predsjedavajući Štaba i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić. 

U prva dva mjeseca ove godine u BiH ušlo je 2.260 migranata, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju. 

Trenutno se u bih nalazi oko 3.500 migranata i svi su smješteni u osam prihvatnih centara.