Lion

Mitrović na sastanku ministara o boljoj povezanosti Evrope: Uz adekvatna ulaganja region će biti konkurentan

  • Извор: АТВ
  • 29.06.2022. 15:54

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Francuskoj povodom održavanja sastanka ministara transporta dunavskog regiona.

Na početku svog izlaganja ministar Mitrović je iskazao svoje posebno zadovoljstvo zbog učešća na današnjem sastanku koji se bavi pitanjima zapadnog Balkana, a u okviru razgovora o boljoj povezanosti Evrope gdje članice zapadnog Balkana imaju poseban pristup i pažnju.

"Što se Bosne i Hercegovine tiče, za očekivati je da se kompletna osnovna mreža na Indikativnom proširenju TEN-T mreže završi do 2028. godine kad je drumski koridor u pitanju, gdje je, na prvom mjestu, kompletiranje izgradnje Koridora 5c kao osnovnog koridora koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, čime će se unaprijediti transportni sektor u Bosni i Hercegovini", istakao je ministar Mitrović te dodao da je potrebna bolja povezanosti od sjevera ka jugu i od istoka prema zapadu prepoznata u Indikativnom proširenju, a čija je realizacija u toku.

Tokom boravka u Francuskoj, ministri i šefovi delegacija nadležni za transport iz Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Mađarske, Republike Moldavije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Republike Slovačke, Ukrajine i Republike Srbije donijeli su zaključke o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture plovnih puteva na Dunavu i njegovim plovnim pritokama.

Ministar Mitrović nije potpisao predložene zaključke s obzirom na to da se u prvom pasusu zaključaka spominje "agresija Rusije na Ukrajinu".

"Razvoj i unapređenje plovnog puta rijeke Save je jedan od prioriteta, kao i luka koje se nalaze na rijeci Savi. Povezanost drumske i željezničke mreže sa lukama je preduslov za dalji razvoj multimodalnosti. Završetkom Koridora 5c i luka Ploče u Republici Hrvatskoj će dobiti puno veći potencijal. Nedostaje bolja veza između Luke Bar u Crnoj Gori sa Koridorom 5c, što pokušavamo obezbijediti kroz prijedlog izgradnje drumskog i željezničkog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu od Čapljine preko Trebinja do Podogorice u Crnoj Gori", naglasio je ministar  Mitrović.

Bosna i Hercegovina dijeli granicu od 1.000 kilometara sa Evropskom unijom te je potreban sasvim novi pristup i nove ideje, kao i sva dostupna tehnološka rješenja koja se mogu iskoristiti kako bi se ubrzao saobraćaj s obzirom na to da nekada vozač provede na graničnom prelazu i po nekoliko sati.

"Uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza te analiza i unapređenje prekograničnih procedura sigurno daju načine da se postojeće stanje znatno unaprijedi. Uz adekvatna ulaganja u dalji razvoj na ovom polju, imaćemo konkurentan region. Transport mora postati otporan i na promjene koje se stalno dešavaju i prave zastoje", rekao je na kraju svog govora ministar Mitrović.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.