Odluka o otkazivanju vojne vježbe

Ne smiruju se strasti zbog samoinicijativne i nezakonite odluke Podžića

  • Извор: АТВ
  • 06.10.2021. 19:15

Ni danas se ne smiruju strasti zbog samoinicjativne i nezakonite odluke ministra odbrane Sifeta Podžića. Iznenadna briga za epidemiološku situaciju za malo koga je uvjerljiva. U kabinetu srpskog člana Predsjedništva su od početka ubijeđeni da je otkazivanje vježbe neodgovorna i prvenstveno politička odluka.

“Razlozi koji su navedeni u toj odluci su, pa hajde da kažemo, i dosta smiješni, imajući u vidu da se navodi i epidemiološka situacija. OS su u nekoliko proteklih mjeseci izvele tri do četiri velike vježbe preko hiljadu učesnika gdje je tada situacija bila i lošija, a nije smetala. Isto tako i razlozi koji se navode i materijalne prirode ne stoje“, izjavio je Dragan Vuković, savjetnik za bezbjednosnu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH

Tek poslije otkazivanja vježbe, na vidjelo izlazi da je DF-ov ministar Sifet Podžić već duže vrijeme pokušavao da nađe izgovor za otkazivanje. Za njegov potez nije bilo saglasnosti ni kod hrvatskih generala u Zajedničkom štabu, a sada je jasno da ni finansije nisu bile problem, jer je Vojska Srbije trebalo da pokrije većinu troškova. 

 „Znači nismo mogli da im obezbijedimo ni pogonsko gorivo, pod plaštom da nije usvojen budžet i naravno ljudi su rekli 'ok mi ćemo obezbjediti gorivo, mi ćemo sve ostale troškove'. Znači nama su jedini trošak klasa jedan, to je hrana koju mi imamo u magacinima“, rekao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Podžićev potez bi mogao da utiče na davanje saglasnosti na buduće vježbe sa partnerskim zemljama i vojnim organizacijama. Srpsko ministarstvo odbrane ipak smiruje situaciju. 

 „Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje vježbe. Ministarstvo odbrane Srbije ostaje partner Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj sa željom da u budućnosti ostvarimo zajedničke aktivnosti.“

Prema nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a na prijedlog i srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, zbog kršenja Ustava i zakona zatražena je smjena Sifeta Podžića. O njegovoj daljoj sudbini odlučivaće Parlament BiH, odnosno oba parlamentarna Doma.

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.