Presuđeni ratni zločinac

Ni Interpolova potjernica ne ulijeva nadu da će Mahmuljin biti izručen

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2022. 19:07

Po Interpolovoj crvenoj potjernici za ratnim zločincem Sakibom Mahmuljinom tragaju 194 zemlje. Međutim ni to u Republici Srpskoj ne ulijeva nadu da će se Mahmuljin naći iza rešetaka. Sud BiH mu je bijeg u Tursku omogućio smatraju u Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

"Trebalo ga je odmah osuditi i zatvoriti, a ne pustiti da on hoda pola godine, godinu dana i koliko hoće po kojekakvim godišnjim odmorima. Ljuta sam na sud i Tužilaštvo i uopšte na te organe koji su mu dozvolili da pobjegne“, kaže Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske

Mahmuljin se nikad neće vratiti u BiH smatraju u BORS-U.  Na djelu je kažu očigledna sprega političkog rukovodstva muslimanskog Sarajeva i pravosudnih institucija BiH koje se bave procesuiranjem lica optuženih za ratne zločine.

"Onog momenta kada je on napustio teritoriju BiH, ja sam rekao da se on nikada više neće ni vratiti. Ispostavilo se to nažalost kao tačno, i ja sam i dalje tog stanovišta da on nikad više neće doći na teritoriju BiH i da nikada neće odslužiti onu po nama, mizernu, minimalnu kaznu, trebao je dobiti doživotnu robiju za ono što je uradio", kaže Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

Kada će i da li će biti izručen, kakve će procedure preduzeti Turska nije poznato. Da su bile izrečene mjere zabrane napuštanja BiH , do ovoga ne bi ni došlo, smatra advokat Milan Petković.

"Kada znamo kakav je zločin počinio, zbog čega mu nisu u najmanju ruku izrečene mjere bezbjednosti odnosno zašto nije izrečena neka mjera obaveznog prisustva? Zabrana napuštanja BiH? Nego je on bio potpuno kao slobodan čovjek i dozvolilo mu se na ovaj način. Ovdje možemo naravno govoriti o tome da li je to bilo smišljeno i da li se išlo u korist njegovu, što ja smatram da jeste", kaže Milan Petković, advokat.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.