Prebacivanje krivice

Odgovornost za zabranu ulaska Prilepinu još nije utvrđena

  • 03.09.2018. 19:16

Odgovornost za zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu ruskom piscu Zaharu Prilepinu još nije utvrđena. I dok predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručuje da će na tome i dalje insistirati, predstavnici svih institucija BiH koje se bave bezbjednošću ili međunarodnim odnosima, tvrde da krivica nije njihova.

Na adresu Ministarstva inostranih poslova stigla je diplomatska nota u kojoj Rusi traže objašnjenje za incident na Rači. Ministar, Igor Crnadak, u međuvremenu je pisao Izvršnom obavještajnom odboru i tražio informacije. Umjesto njih, od Denisa Zvizdića dobio je odgovor da je sve što ga zanima mogao sam da sazna, i to direktno od Obavještajno-bezbjednosne agencije. Crnadak poručuje – nemam takvu komunikaciju s OBA-om.

"Ministarstvo ima sporazum sa OBA-om koji je isključivo vezan za tehnička pitanja koja se odnose na pojedina djelovanja OBA-e van zemlje. Nema nikakvog drugog sadržaja u tom sporazumu. I to je tako, nema nikakav drugi razlog. Ja sam smatrao, zbog uloge koju ima obavještajni odbor, da je to ta adresa," rekao je Crnadak.

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, uskoro dolazi u Banjaluku. Zato je danas, kod predsjednika Republike u posjeti bio ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov. Nije isključeno da se raspitivao i o slučaju Prilepin, zbog kog će, kako su pisali pojedini srpski mediji, Lavrov sigurno tražiti objašnjenje. Do tada, smatraju pojedini poslanici iz Srpske, treba utvrditi ko je izdao naredbu, ko ju je potpisao, i ko je na kraju odlučio da Zaharu Prilepinu nije mjesto u Republici Srpskoj.

"Očigledno da oni koji su na nivou BiH, uključujući člana Predsjedništva, gospodina Ivanića, sve naše ministre u Savjetu ministara i čitavo rukovodstvo koje se gore nalazi, ako je njihova jedina izreka mi ne znamo ko je odgovoran, onda imamo veliki problem. To se mora utvrditi ko je izdao naredbu," kaže Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Zaharu Prilepinu naredbom OBA-e ulazak u BiH zabranjen je 26. marta ove godine. U obrazloženju piše da njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima. 

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм