Pirati ih oteli prije mjesec dana

Oteti moreplovac iz BiH vraća se kući

  • 29.10.2018. 10:49

Svih 12 članova posade teretnog broda "Glarus" koje su prije mjesec oteli pirati u blizini nigerisjke obale, a među kojima je i državljanin BiH, oslobođeni su i nalaza se na putu za Švajcarsku.

Oslobođeni moreplovci radnici su švajcarske kompanije "Masel", a detalji akcije spasavanja nisu poznati.

Strani mediji pišu da su članovi posade koji su bili oteti dobrog zdravstvenog stanja, izuzev jednoga koji navodno ima malariju. Takođe, pomorac iz Ukrajine lakše je povrijeđen.

- Nakon medicinskog pregleda pomorci će biti poslati svojim porodicama u zemlje iz kojih dolaze. Detalje operacije oslobađanja ne možemo iznositi u javnost jer bi, u suprotnom, to ohrabrilo druge kriminalce da slično urade - rekao je Blejk Sinkler iz kompanije "MTI Netvork", specijalizovane za krizne situacije, koja je vodila pregovore sa otimačima. Pretpostavlja se da je "Masel" za oslobađanje svojih radnika platio otkupninu koja se, prema tvrdnjama eksperata, u ovakvim slučajevima kreće oko tri miliona dolara.

Švajcarska kompanija obećala je da će u narednim mjesecima oslobođenim radnicima pružati pomoć, a u čitav slučaj su uključeni i švajcarski tužioci koji su otvorili istragu.

Napad na brod "Glarus" sa 19 članova posade, koji se kretao od Lagosa ka naftnom centru Port Harkort, dogodio se 23. septembra. Naoružani pirati na brod su se ukrcali koristeći velike ljestve i isijecajući zaštitnu ogradu od bodljikave žice.

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.