Апелационо одјељење Суда БиХ

Потврђена ослобађајућа пресуда за ратне злочине Рамизу Дрековићу

  • Извор: Кликс
  • 22.11.2023. 10:51

Апелационо одјељење Суда БиХ након одржане сједнице вијећа 26. октобра одбио је жалбу Тужилаштва БиХ као неосновану у случају Рамиза Дрековића, некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, те потврдио ослобађајућу првостепену пресуду као правоснажну.

Ову информацију за Кликс је потврдио Дрековићев адвокат Мирсад Црновршанин.

Подсјетимо, Дрековић се теретио за ратни злочин на подручју Клиновика. У оптужници се наводило наводи да је Дрековић за вријеме ратног стања и оружаног сукоба у БиХ, као командант 4. корпуса тзв. Армије БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Оптужница је теретила Дрековића да је од 21. маја до 7. јуна 1995. артиљеријским јединицама Четвртог корпуса у мјесту Бјелимићи (општина Коњиц) наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

Тужилаштво тражи ново суђење Дрековићу

Тужилаштво тражи ново суђење Дрековићу

Тужилац Владимир Симовић, који је заступао оптужбу у овом предмету, у завршним ријечима је рекао да је Тужилаштво доказало "да су све особе, које су рањене и убијене у гранатирању, цивили, дјеца која су се враћала из школе, те да нису узимала учешће у оружаном сукобу".

Дрековићев бранилац Мирсад Црновршанин је приликом изношења ријечи одбране навео да материјални докази не дају закључак да су се радње из оптужнице десиле на начин како је то у њој и описано.

Дрековић је Суду казао да ни у једном планском документу Вијеће неће наћи напад на цивилни циљ, те да су сви планирани циљеви Четвртог кропуса били војни.

"Никада нисам имао ни примисли да издам наредбу која се налази у диспозитиву оптужнице", казао је Дрековић.

Дрековићу се судило од марта 2019. године, а сада је правоснажно ослобођен.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.