Сједница

Представнички дом БиХ дао сагласност за финансирање медицинског комплекса у Бањалуци

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 20:41

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дали су данас сагласност за ратификацију Уговора о финансирању медицинског комплекса у Бањалуци.

Представнички дом није усвојио приједлог закључка посланика СНСД-а Сање Вулић и Милорада Којића о оснивању привремене истражне комисије у вези са изношењем обавјештајних података министра одбране Зукана Хелеза.

Подршку посланика није добио ни Приједлог закона о закључивању и извршавању међународних уговора.

Ријеч је о законском акту којим се уређује поступак закључивања и извршавања међународних уговора и друге радње у вези са међународном уговорима које закључује БиХ, те се обезбјеђује примјена поштовања принципа транспарентности, одговорности, ефикасности и економичности, те професионалности и непристрасности.

Ко је Шмиту прогледао кроз прсте?

Ко је Шмиту прогледао кроз прсте?

Ентитетске већине није било за Приједлог закона о спољним пословима БиХ, који је разматран у првом читању.

Посланици су дали сагласност за ратификацију Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини.

Сагласност је дата и за ратификацију Споразума о признавању високошколских квалификација на Западном Балкану, за ратификацију Споразума о инвестиционом гранту за подршку Пројекту водоснабдијевања и санитације у БиХ у оквиру Инструмента претприступне помоћи између БиХ и Европске инвестиционе банке, те за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о реконструкцији моста Брчко - Гуња.

"Марфи узео под скуте Суд и Тужилаштво БиХ"

Нису усвојен приједлог закључака посланика Јасмина Емрића поводом расправе о интерпелацији посланика Шерифа Шпаге, Едина Рамића, Мидхата Чаушевића, Шемсудина Дедића, Сафета Кеше, Нермина Мандре, Амора Машовића, Шемсудина Мехмедовића, Денијала Тулумовића, Милана Дуновића, Влатка Главаша, Златана Бегића, Јасмина Емрића и Елвисе Хоџић, која се односи на улазак хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије у ваздушни простор БиХ 24. и 25. јула.

Представнички дом усвојио је извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2022. годину, као и извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за прошлу годину и извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2022. годину.

Посланици су к знању примили информацију о стању у области миграција у БиХ за првих шест мјесеци ове године.

Гранична полиција БиХ је у извјештајном периоду евидентирала 4.567 лица у незаконитом преласку или покушају преласка границе, што је у односу на исти период прошле године повећање за 65 одсто.

Посланици усвојили резолуцију о потреби отварања преговора између БиХ и ЕУ

Посланици усвојили резолуцију о потреби отварања преговора између БиХ и ЕУ

Служба за послове са странцима у првих шест мјесеци ове године евидентирала је 12.931 незаконитог мигранта. Овим подацима обухваћена су лица након незаконитог уласка у БиХ, као и лица која су након истека виза или боравишних дозвола остала у БиХ.

Ентитетске већине није било за иницијативу посланика Нихада Омеровића, којом од Министаратва правде у Савјету министара тражи да у року од 30 дана од усвајања иницијативе Парламентној скупштини БиХ достави анализу праћења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Потребну већину добила је иницијатива посланика СДА Шерифа Шпаге, који је тражио да се по хитном поступку расправља о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, ради нормирања увођења нових савремених технологија у изборни процес у БиХ.

Гласањем о размотреним тачкама дневног реда завршено је данашње засједање.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)