Bruka

Prilepinu i dalje zabranjen ulazak u BiH

  • 24.08.2019. 09:26

Zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, po naredbi Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, na snazi je već godinu dana.

Granična policija BiH je 23. avgusta prošle godine vratila Prilepina sa graničnog prelaza Rača u Srbiju i zabranila mu ulazak u BiH, uz obrazloženje da "predstavlja bezbjednosnu prijetnju za ovu zemlju". 

Prilepinu je ulazak u BiH zabranjen naredbom OBA, koja je i dalje na snazi, za koju niko od rukovodstva ove agencije nikada nije dao razumno obrazloženje, niti objasnio zbog čega jedan pisac predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, javni poredak i međunarodne odnose BiH. 

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Goran Selak rekao je za "Glas Srpske" da je zabrana ulaska Prilepinu u BiH jedan od apsurdnih slučajeva zbog kojih je neophodno da BiH dobije funkcionalnu vlast u kojoj će participirati ljudi koji će na pravi način zastupati i štititi interese Srpske i srpskog naroda. 

Član tog odbora Kostadin Vasić rekao je da je "crnje od najcrnjeg humora u svemu tome je to što je zabranu ulaska jednom od najčitanijih savremenih ruskih pisaca potpisao čovjek sa falsifikovanom diplomom, direktor OBA Osman Mehmedagić. 

"U korak s njim ide ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, koji vrata BiH širom otvara islamskim povratnicima sa stranih ratišta, a zatvara ljudima kao što je Zahar Prilepin", rekao je Vasić. 

Član skupštinskog odbora Dragan Galić naveo je da je zabrana jednom piscu da dođe u BiH i govori istinu vjerovatno rezultat toga što ta istina nije odgovarala nekim pojedincima, što je nedopustivo. 

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić navela je da je prošle godine Prilepin trebalo da bude gost književne večeri u sklopu manifestacije "Kočićev zbor", dodajući da joj je žao što je protekla godina dana, a da se ništa nije promjenilo po pitanju statusa tog pisca.  

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм